ALES Sayısal nasıl çalışılır, ALES sayısal puan katsayıları nelerdir gibi sorulara cevap vermeden önce ALES hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım.
Sınava dair sorularınızı sormak ve son durumları anlık takip edebilmek için bizi, burayı tıklayarak ➞ İnstagram’dan takip edebilirsiniz.
Bu arada ALES’ ten 90+ almış olan (92) öğrenci arkadaşımızın deneyimini buradan okuyabilirsiniz.
ALES Nedir?
ALES açılımı itibariyle Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı’dır. Yılda üç defa yapılmakta olan lisansüstü eğitim ve akademik kadrolara; araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman vb. yerlere girmek isteyen adayların girmek zorunda oldukları önemli bir sınavdır. Ayrıca doktora yapmak için aranan şartlardan bir tanesi de ALES puanıdır. ALES sınavı 50 sayısal 50 sözel olmak üzere toplam 100 sorudan oluşmaktadır.
ALES Kaç Dakika? ALES 2024 Ne Zaman?
Sorulan 100 soru için verilen süre 150 dakika yani 2,5 saattir.
Aşağıda yer alan yazımızla ALES sayısal kısmına nasıl çalışılması gerektiğini okuduktan sonra Anasayfadaki kategorilerden size yardımcı olacak dersleri 2-3 dakikalık okuma süresinde okuyup sonra o konuya çalışmanızı tavsiye ederiz.
ÖSYM ALES 2024 Ne zaman olacağı ÖSYM tarafından açıklanıp geri çekilmiştir. Netleştiği zaman buradan duyurulacaktır.
ALES Sayısal Nedir?
ALES sayısal, sayısal bölüm üzerine akademik olarak ilerlemek veya lisansüstü eğitim almak isteyen bireylerin ilgili kurumlara başvurularında sahip olmaları gereken puan çeşididir.
ALES sayısal puanı verilirken doğru sayılarının katsayı puanları aşağıdaki gibidir.
-ALES Sayısal Puanı: 0,75 (Sayısal) – 0,25 (Sözel)
-ALES Sözel Puanı: 0,25 (Sayısal) – 0,75 (Sözel)
-ALES Eşit Ağırlık Puanı: 0,50 (Sayısal) – 0,50 (Sözel)
ALES puanınızı buradan hesaplayabilirsiniz.
Diğer sınavlara nasıl çalışıldığını okumak isterseniz sol tarafta bulunan kenar çubuğunu inceleyebilirsiniz. Bu siteye mobilden girmiş olan siz değerli okuyucularımız için kenar çubuğu sayfaların en altında yer almaktadır.
ALES SÜRECİNDE UYGULANMASI GEREKEN ADIMLAR
- Bölüm için Gerekli Araştırma Yapın
- Stres Yapmayın (ALES Yılda 3 Defa)
- Plan Hazırlayın
- Katsayısı Fazla Olan Alana Yoğunlaşın
- Mantık Sorularına Özel Çalışma Yapın
-
Bölüm için Gerekli Araştırmaları Yapın
Bölümden bölüme alınması gereken puan farklılık göstermektedir. Bu da sınava hazırlanacak adayların sınava çalışırken ne kadar efor sarf etmesi gerektiğini belirleyen unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Adaylar kendi bölümleri içerisinde sınıflandırılacağı için o farklılığa göre puan almaları gerekmekte dolayısı ile ona göre de çalışma planı belirlenmesi oldukça önemlidir. Burada araştırma yaparken bölümünüzden mezun olmuş tecrübeli kişilerden, internet vb. yerlerden yardım alabilirsiniz.
Ayrıca sorularınızı iletişim veya yorum kısmından bizlere de ulaştırabilirsiniz.
-
ALES için Uzmanından Tavsiye !
Bu konunun daha iyi anlaşılması için örnek verecek olursak mühendislik bölümlerinden bazıları (inşaat mühendisliği vs.) 85+ isterken bazı bölümler (ilahiyat vs.) 60+ puan istemektedir. Bu durum için üniversiteden üniversiteye göre de şartların ve puanın değiştiği unutmayın girmek istediğiniz kurumun şartlarını araştırın ve ona göre hareket edin.
Üniversitelerin ilan alımları koşullarından kriterleri sağlayıp sağlamadığınızı kontrol ederek başvuru yapmalısınız. Aksi takdirde değerlendirilmeye bile alınmazsınız.
-
Stres Yapmayın
Yukarıda da belirttiğimiz gibi yılda 3 defa yapılmakta olan bir sınavdan bahsediyoruz. Bu sebeple ALES telafisi mümkün olan bir sınavdır. Bunu göz önünde bulundurarak sınava girin ancak ciddi, planlı ,programlı bir şekilde çalışıp ilk girişimizde sınavın üstesinden gelmeliyiz.
-
Plan – Program Yapın
Bu madde hayatın tüm aşamalarında başarı için gerekli koşuldur. Ancak sınav sürecinde planın önemi kat ve kat artmaktadır. ALES sınavı da binlerce kişinin girdiği sınav olması sebebiyle gün geçtikçe yapılan her bir netin önemi daha da artmıştır. Bundan dolayı sınava hazırlık sürecinde çalışma planı deneme sınavı planı vb. gibi planlar yapılmalıdır.
-
ALES için Uzmanından Tavsiye !
Çalışmanın başlangıcında, bir deneme sınavı süre tutulmadan bir deneme sınavını da süre tutularak çözülmelidir. Bu deneme sınavlarının neticesine göre konu eksikleri belirlenmeli ve süreli çözülen deneme sınavı sonucuna göre sınav süre planlaması yapılması gerekmektedir.
Tüm bu çalışma neticesinde bir plan program hazırlayın ve bu planı eksik kapatmaya yönelik yapın. Sözel bölümde ya da sayısal bölümde ki eksiklerinizi kapatmak için ALES ‘teki derslerinize Anasayfadaki kategorilerden ulaşıp daha basit ve etkili olacağını bildiğimiz çalışma yöntemlerini okumanızı tavsiye ederiz.
-
Deneme Sınavları Çözümü
Tüm sınav çalışmalarının vazgeçilmez ilkelerinden bir tanesi deneme ve soru çözümüdür. ALES sınavında çözmeniz gereken bölümler sayısal ve sözel bölümleri olduğu için sınava çalışırken iki bölüme de yeteri kadar zaman ayırıp soru çözülmesi gerekir. Özellikle paragraf soruları son yıllarda daha da zorladığı için önemsenmemezlik yapılmamalı matematik kadar üzerine düşülüp rutin bir şekilde paragraf soruları çözülmelidir.
Ayrıca Türkiye geneli deneme sınavlarına ve mümkünse dershanelerde yapılan denemelere girmek kendinizi gerçek sınav atmosferine alışmanıza ve gerçek analizlere sahip olmanıza olanak sağlayacaktır. Bu denemelerin süre tutularak çözülmesi unutulmamalıdır.
-
ALES için Uzmanından Tavsiye !
ALES için soru çözümünde referans noktası ÖSYM çıkmış sorulardır. Özellikle son yıllarda çıkmış olan soruları sadece çözmekle kalmayıp çıkmış soruları analiz etmek ve ÖSYM’nin soru mantalitesini anlamak lazımdır. Deneme sınavı seçimleri de bu çıkmış sınav sorularına paralel olmalıdır. Çıkmış sorular süre tutularak deneme şeklinde 1-2 defa çözülmelidir. Bu yaparak ÖSYM sorularına aşina olup sınav provasını da yapmış olacaksınız.
ALES deneme sınavları veya bizzat ALES esnasında zaman kaybettirici uzun sorularda fazla zaman kaybedilmemeli daha basit sorulara öncelik verilerek çözülmelidir. Bunu sağladığınız takdirde, süre güzel bir şekilde ayarlanmış olacaktır. Yapılamayan soruların çözümleri, paragraf soruları dahi olsa doğrusuna bakılıp doğru cevabı öğrenilmelidir. Soruların şekli muhakeme yapma, yorumlama vb. şekilde süre kaybettirmeye yönelik olduğu için soru çözümleri üzerine analizler yapılmalıdır.
-
Katsayısı Fazla Olan Alana Yoğunlaşın
ALES’ te kişinin kendi alanının önemi çok büyüktür. Burada alan ile denilmek istenen sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere 3 kısımdır. Sayısal alandan girecek bir kişi için sayısal netleri 0,75 puan sözel netleri 0,25 puan ile çarpılırken sözel bölümden girecek kişi için sözel netleri 0,75 puan sayısal netleri 0,25 puan ile çarpılmaktadır. Eşit ağırlık için ise bölümlerdeki netler eşit olarak 0,50 puan ile çarpılmaktadır..
Kişi bu oranları göz önünde bulundurarak sınav stratejisi geliştirmelidir. Ayrıca derse çalışma sürelerini de bu etki oranlarına göre kişi kendi alanına yoğunlaşarak planlamalıdır.
-
ALES için Uzmanından Tavsiye !
Sınav stratejisi belirleme esnasında kişi sürenin büyük bölümünü kendine en çok puan getirecek alana vermelidir. Kendi alanı dışındaki diğer bölüm için ise soru seçimlerini yapmalı ve kısa sorulara yönelmelidir. Örneğin sözel bölüm mezunu kişiler Türkçeyi genelde daha iyi bildikleri için Türkçeden başlayıp sonrasında matematiğin kısa ve kolay olduğu ilk sorularına yönelmeleri lazımdır.
Matematikteki ilk sorulardan sonraki sorular yapılamaz değil lakin biraz daha zor, uzun ve düşündürücüdür. Bu yüzden sınava girmeden sınav stratejinizi belirlemelisiniz. Sayısal bölüm mezunu kişiler de ALES denemeleri çözerek nasıl bir strateji ve süre ayarlaması gerektiğini önceden belirleyerek kendini yukarıdaki örneğe göre ayarlamalıdır.
-
Hızlı Okuma Ve Anlama Teknikleri Öğrenin
Bu sınavda Türkçedeki paragrafların uzun ve yoğun olduğu çıkmış sorulardan bakıldığında bariz bir şekilde görülmektedir. Çıkmış soruları kendimize referans alıp, bir çalışma sistemi oluşturup taktikler geliştirmeliyiz. Her birey kendi seviyesine göre soruları daha hızlı anlamaya ve okumaya yönelik çalışmalar yapmalıdır.
Hangi alandan sınava girilirse girilsin Türkçe bölümün de bulunduğu unutulmamalı en yüksek puan için kısa sürede en fazla soru çözülmelidir. Bundan dolayı sınav adayları Türkçedeki paragraflar için özel bir çalışma sergilemelidir.
Sadece Türkçe için gibi görünen bu çalışma, aynı zamanda Matematik bölümünde karşımıza çıkacak olan zaman kaybettiren, okuduğunu anlamaya dayalı sorulardan oluşan problem ve sayısal mantık kısımlarına da fayda sağlayacaktır. Ayrıca sayısal bölümü öğrencilerinin rakiplerine fark atmaları için sözel bölümünden de soru çözmeleri gerekmekte bu sözel bölüm soruları için hızlı okuma ve anlama çalışmaları yapmaları faydalarına olacaktır.
-
Mantık Sorularına Yönelik Özel Çalışma Yapın
Mantık soruları (sözel veya sayısal mantık) diğer sorulardan daha fazla zaman kaybettirmek için ayarlanmış tablo vb. şemaların oluşturulması ile çözülebilen özel sorulardır. Bu soru tarzlarının çözülebilmesi için çıkmış ve çıkması muhtemel sorular çözülmeli ve detaylı analizler yapılmalıdır. Verilen bilgilere göre oluşturulan şemalarda, verilenlerden verilmeyenlere doğru bir yol izlenilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Örneğin çokça sorulan ve basit gibi görülen ; Sarı ve kırmızı renkli kalemlerden oluşan 5 kalemin 3 ü kırmızı bilgisi verildiğinde diğer 2 sinin sarı olduğu bilgisinin sınav heyecanı ile bulunamadığı çoğu zaman görülmektedir.
-
Belli Aralıklarla Tekrar Edin
ALES ’te direkt olarak ezber gerektirecek bilgi oranı az olan bir tekrardan bahsedemeyiz. Sayısal bölüm için formüller, özel soru tipleri çözümleri; geometri sorularında ise özellikler vb. gibi unutulabilecek bilgileri gerekirse ezberleyin ve sık sık tekrar edin.
Dersleri itibariyle benzerlik taşıyan anasayfada yer alan Matematik, Geometri ve Türkçe bölümlerine bakarak istediğiniz konuya nasıl çalışılması gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Soru, görüş ve önerilerinizi yorum ve iletişimden iletebilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki ALES Bilgiden çok Hız sınavıdır!
BAŞARILAR…
2 yorumlar
“ALES bilgiden çok hız sınavıdır!” diyorsunuz ki doğru da diyorsunuz ki benim de endişem hız yapayım derken gözden bir şey kaçırmaktır.
Bunun için bol bol soru çözmek, denemelerle sınav atmosferini yaşayıp, ALES’ ten önce denemelerde dikkat seviyenizi maksimuma çıkarmanız gerekir.