ALES Sayısal nasıl çalışılır, ALES sayısal puan katsayıları nelerdir gibi sorulara cevap vermeden önce ALES hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım.
Sınava dair sorularınızı sormak ve son durumları anlık takip edebilmek için bizi, burayı tıklayarak ➞ İnstagram’dan takip edebilirsiniz.
Bu arada ALES’ ten 90+ almış olan (92) öğrenci arkadaşımızın deneyimini buradan okuyabilirsiniz.
ALES Nedir?
ALES açılımı itibariyle Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı’dır. Yılda üç defa yapılmakta olan lisansüstü eğitim ve akademik kadrolara; araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman vb. yerlere girmek isteyen adayların girmek zorunda oldukları önemli bir sınavdır. Ayrıca doktora yapmak için aranan şartlardan bir tanesi de ALES puanıdır. ALES sınavı 50 sayısal 50 sözel olmak üzere toplam 100 sorudan oluşmaktadır.
ALES Kaç Dakika?
Sorulan 100 soru için verilen süre 150 dakika yani 2,5 saattir.
Aşağıda yer alan yazımızla ALES sayısal kısmına nasıl çalışılması gerektiğini okuduktan sonra Anasayfadaki kategorilerden size yardımcı olacak dersleri 2-3 dakikalık okuma süresinde okuyup sonra o derse çalışmanızı tavsiye ederiz.
ALES Sayısal Nedir?
ALES SAYISAL, sayısal bölüm üzerine akademik olarak ilerlemek veya lisansüstü eğitim almak isteyen bireylerin ilgili kurumlara başvurularında sahip olmaları gereken puan çeşididir.
ALES sayısal puanı verilirken doğru sayılarının katsayı puanları aşağıdaki gibidir.
-ALES Sayısal Puanı: 0,75 (Sayısal) – 0,25 (Sözel)
-ALES Sözel Puanı: 0,25 (Sayısal) – 0,75 (Sözel)
-ALES Eşit Ağırlık Puanı: 0,50 (Sayısal) – 0,50 (Sözel)
ALES puanınızı buradan hesaplayabilirsiniz.
ALES sınavının diğer bölümlerine de nasıl çalışıldığını okumak isterseniz sol tarafta bulunan kenar çubuğunu inceleyebilirsiniz. Bu siteye mobilden girmiş olan siz değerli okuyucularımız için kenar çubuğu sayfaların en altında yer almaktadır.
ALES SAYISAL ÇALIŞIRKEN YAPILMASI GEREKENLER
- Plan Hazırlayın
- İlgili Kurum için Araştırma Yapın
- Çıkmış Soruları Çözün
- Sayısal Mantık için Özel Çalışma Yapın
- Geometri için Zaman Ayırın
-
İlgili Bölüm ve Kurum için Puan Araştırması Yapılmalı
Bölümler ve kurumların puan skalaları farklılık gösterebilmektedir. Bundan dolayı öncelikle, kişi kendisine lazım olan puanı araştırıp belirlemelidir. Bunun sonucunda lazım olan puana göre kaç net yapmalı çalışma programı nasıl olmalı hatta gerekirse özel çalışma destekleri alması gerekli mi değil mi tespit etmelidir.
Burada unutulmaması gereken bir konu ise sınavda kişinin sayısal alana ağırlık vermesi gerekir. Sözel bölümün sayısala oranla sayısal puanına etkisi çok azdır.
-
ALES Sayısal Bölüm ve Konu İçeriğini İncele
Burada bireyin, sınavdaki soruların konulara göre dağılımını analiz etmesi gerekmektedir. Sınav konuları karşısında kendi durumunu belirledikten sonra çalışma planını bu analizlerin sonuçlarına göre belirlemelidir. Özellikle eksik konuları tamamlama üzerine bir çalışma planı hazırlamalıdır.
-
ALES Sayısal için Uzmanından Tavsiye !
ALES sayısal konuları mat 1 diye ifade edilen temel kavramlar, asal çarpanlar vb. geometri açılar ,üçgenler, çember, vb. ve bir de sayısal mantık sorularından oluşmaktadır. Burada türev, integral, limit vb. mat 2 konuları yer almamaktadır. Özellikle son yıllarda problem sorularında bireylerin muhakeme etme becerilerin ölçüldüğü görülmektedir. Mat 1 diye ifade edilen bu konular, temeli zayıf bireyler için detaylı konu çalışması gerektirirken ; temeli sağlam bireyler için soru ile hızlanmaları gerektirdiğini ortaya koymaktadır.
-
ALES Sayısal için Seviyeye Göre Plan Hazırla
ALES ’e hazırlanan kişilerde geçmiş bilgilerine göre seviye farklılıkları görülmektedir. Yani kişi kendi temelinin durumuna göre plan oluşturmalıdır. Örneğin temeli çok sağlam olan birey 20-30 ALES deneme sınavı ile istediği puanı alabilir. Temeli zayıf olan bireyler ise muhakkak daha fazla deneme sınavı çözmelidir.
Konu çalışması yaparken kimi öğrenciler konuya bakmadan ilgili konuya hakimken kimi öğrencilerde ise konuyu çalıştıktan sonra oturtması gerekebilir. Burada referans noktası bireyin kendi seviyesine uygun plan program hazırlayıp uygulamasıdır. Plan hazırlama sürecinde yardım almak isterseniz konu mu çalışmalı, deneme mi çözmeli hangisi başarıyı getirir başarılı gibi sorularınızı bizlere aşağıdaki yorumlardan veya iletişim kısmından ulaştırabilirsiniz.
-
ALES Sayısal için Bol Bol Soru ve Deneme Çöz
Tüm sınav çalışmalarının vazgeçilmez ilkelerinden bir tanesi soru ve deneme çözümüdür. Özellikle sayısal bölüm için soru çözümü hayati öneme sahiptir diyebiliriz. Çünkü az bir konu çalışmasında bile soru çözümü ile ilerleme sağlanmaktadır. ALES aynı zamanda bir süre sınavıdır. Kişi sorular ve denemeler ile çok çok pratik yapmalı ve hız kazanmalıdır. Unutulmaması gereken önemli parametre ise birey yapamadığı soruların çözümünü mutlaka öğrenmeli ve çözüme bakmadan anlayarak yeniden çözmelidir.
UYARI: Çözülen soruların analizleri yapılıp daha kolay, daha pratik yolları irdelenmeli ve aynı sınava hazırlandığınız arkadaşlarınızla sorular istişare edilmelidir. Bu analizlerde uzun problem sorularının içine bazı alt konular ( ebob – ekok, bölme – bölünebilme vb. ) katılarak sorulabilir.
-
ALES Sayısal için Uzmanından Tavsiye !
ALES SAYISAL için soru çözümünde büyük öneme sahip olarak çözülmesi gereken sorular ÖSYM çıkmış sorulardır. Özellikle son yıllarda çıkmış olan soruları sadece çözmek yeterli olmamakla beraber analiz edilmeli ve ÖSYM’nin soru mantalitesi anlaşılmaya çalışılmalıdır.
Deneme sınavı seçimleri de çıkmış sınav sorularına paralel olmalıdır. Çıkmış ALES soruları süre tutularak deneme şeklinde ayrıca çözülerek sınav provası yapılması gerekir. Deneme sınavı ve gerçek sınav çözümü esnasında zaman kaybettirici uzun sorularda fazla zaman kaybedilmemelidir. Basit sorulara öncelik verilmelidir. Bu şekilde süre mükemmel şekilde kullanılmaktadır. Yapılamayan soruların çözümleri muhakkak öğrenilmelidir bu çıkmaz deyip atlanılmamalıdır
.
Çıkmış sınavların çözümleri bu gibi youtube sitelerinden video izlenerek de sağlanabilir. Soruların şekli muhakeme yapma ,yorumlama vb. şekilde süre kaybettirmeye yönelik olduğu için soru çözümleri üzerine analizler yapılmalıdır. Muhakeme yeteneği geliştirilmelidir. Özellikle uzun problem sorularında sorularda verilen bilgiler tek tek yazılmalıdır. Beynin yanılma payını minimum seviyeye indirmek için basit işlemler bile mümkünse yazarak yapılmalıdır. Çünkü basit işlemleri zihinden yapmak sınav heyecanı ile bazen yanlış yaptırabilir.
-
Geometri için Özel Çalışma Yapılmalı
Geometri dersinden ALES Sayısal bölümü içinde yaklaşık 7-8 soru sorulmaktadır. Bir sorunun bile önemi bu kadar fazlayken geometrideki soru sayısı ciddi bir rakamdır. Kimi öğrencilerin yaptığı gibi geometri yapmasam da olur algısından kurtulmalıdır. Çünkü son zamanlarda ÖSYM geometri kısmındaki sorularda zorlamamaktadır.
Geometrinin konuları tek tek gözden geçirilmeli. Eksik konular kapatılmalıdır. Özellikle katlama soruları ve katı cisimler konusunda soruların hayal edilebilmesi oluşan şeklin zihinde canlandırılması, farklı açılardan bakılması ve sonrasında sorunun çözümüne geçilmesi gerekmektedir.
-
Sayısal Mantık için Özel Çalışma Yap
Sayısal mantık soruları bireylerin ALES sınavına kadar pek karşılaşmadıkları soru tarzları ile oluşturulduğu için bu soru tiplerini birey ÖSYM çıkmış sınav sorularından incelemelidir. Bu inceleme neticesinde kişi kendi durumuna göre gerekli ise konu çalışması ya da öğretmen desteği alması gerekebilir.
Sayısal mantık soruları zaman kaybettirmeye yönelik hazırlanan sorulardır. Öğrenci bu soru çeşidinden günlük 5-10 civarı soru çözerek pratik kazanabilir. Bu sorularda soruyu anlamak ve verilenleri anlayıp not almak çok önemlidir. Kişilerin işlem kabiliyetlerinden çok anlama kabiliyetleri sınanır.
Dersleri itibariyle benzerlik taşıyan anasayfada yer alan Matematik ,Geometri ve Türkçe bölümlerine bakarak istediğiniz konuya nasıl çalışılması gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Soru, görüş ve önerilerinizi yorum ve iletişimden iletebilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki ALES Bilgiden çok Hız sınavıdır!
BAŞARILAR…