ALES SÖZEL NASIL ÇALIŞILIR?

yazan YAZAR

Ales Sözel 1

ALES Sözel nasıl çalışılır, ALES sözel puan katsayıları nelerdir gibi sorulara  cevap vermeden önce ALES hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım.

Bu arada ALES’ ten 90+ almış olan (92) öğrenci arkadaşımızın deneyimini buradan okuyabilirsiniz.

Sınava dair sorularınızı sormak ve son durumları anlık takip edebilmek için bizi, burayı tıklayarak ➞ İnstagram’dan takip edebilirsiniz.

ALES Nedir? 

ALES açılımı itibariyle Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı’dır.  Yılda üç defa yapılmakta olan lisansüstü eğitim ve akademik kadrolara; araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman vb. yerlere girmek isteyen adayların girmek zorunda oldukları önemli bir sınavdır. Ayrıca doktora yapmak için aranan şartlardan bir tanesi de ALES puanıdır. ALES sınavı 50 sayısal 50 sözel olmak üzere toplam 100 sorudan oluşmaktadır.

ALES Kaç Dakika?

Sorulan 100 soru için verilen süre 150 dakika yani 2,5 saattir.

Aşağıda yer alan yazımızla ALES sayısal kısmına nasıl çalışılması gerektiğini okuduktan sonra Anasayfadaki kategorilerden size yardımcı olacak dersleri 2-3 dakikalık okuma süresinde okuyup sonra o derse çalışmanızı tavsiye ederiz.

ALES Sözel Nedir?

 ALES SÖZEL, sözel bölüm üzerine akademik olarak ilerlemek veya lisansüstü eğitim almak isteyen bireylerin ilgili kurumlara başvurularında sahip olmaları gereken puan çeşididir.

ALES puanları verilirken doğru sayılarının katsayı puanları aşağıdaki gibidir.

-ALES Sözel Puanı: 0,25 (Sayısal) – 0,75 (Sözel)

-ALES Eşit Ağırlık Puanı: 0,50 (Sayısal) – 0,50 (Sözel)

-ALES Sayısal Puanı: 0,75 (Sayısal) – 0,25 (Sözel)

ALES puanınızı buradan hesaplayabilirsiniz.

ALES sınavının diğer bölümlerine de nasıl çalışıldığını okumak isterseniz sol tarafta bulunan kenar çubuğunu inceleyebilirsiniz. Bu siteye mobilden girmiş olan siz değerli okuyucularımız için kenar çubuğu sayfaların en altında yer almaktadır.

ALES SÖZEL ÇALIŞIRKEN YAPILMASI GEREKENLER

  • Kurum için Araştırma Yapılmalı
  • Günlük Paragraf Rutinleri Oluşturulmalı
  • Bol Bol Soru ve Deneme Çözülmeli
  • Matematik için Yatırım Yapın
  • Mantık için Özel Çalışma Yapın

Ales Sözel 2

 

  • İlgili Bölüm ve Kurum için Puan Araştırması Yapılmalı

Bölümler ve kurumların puan skalaları farklılık gösterebilmektedir. Bundan dolayı  öğrenci öncelikle kendisine lazım olan puanı araştırıp belirlemelidir. Bunun sonucunda kişi lazım olan puana göre kaç net yapmalı çalışma programı nasıl olmalı hatta gerekirse özel çalışma destekleri alması gerekli mi değil mi tespit etmelidir.

  • ALES Sözel Bölüm Konu İçeriğini İncele

Burada sınavdaki soruların dağılımı kaçı paragraf kaçı sözel mantık sorusu bunun bilinmesidir. Son yapılan ALES sınavına göre 42 sorunun paragraf, 8 sorunun sözel mantık olduğu bilinmektedir. Eksik olunan bölümlerde bu aşamada belirlenmeli eksikliğin giderilmesi için çalışma programı hazırlanmalıdır. Burada en önemli unsur referans noktamızı ÖSYM Çıkmış Sorular olarak almamız gerekir.

  • ALES Sözel için Uzmanından Tavsiye !

Son yapılan sınavlarda özellikle 2020 yılından itibaren yapılanlarda 2020 KPSS, 2020 YKS, 2020 ALES sınavlarının paragraf sorularında genellikler ya kelimenin ya da altı çizili cümlenin ne anlatıldığı sorulmuştur.. Bu seçilen kelimeler veya cümlelerin günlük hayatta kullanılan kelimeler gibi olmadığı daha akademik olduğu görülmektedir.

Sınava hazırlanan bireylerin kelime haznelerini geniş tutmaları, kitap okuma alışkanlığı edinmeleri ve bu yeni soru çeşidine göre çalışma yapmaları gerekmektedir. Ayrıca kelimelerin doğru anlamlarına ve nasıl yazdıklarına TDK’nin sitesinden bakmanız faydanıza olacaktır.

  • Günlük Paragraf Rutini Oluşturun

Yukarıda soru dağılımı verilen ALES Sözel bölümünde soruların yaklaşık %85 i paragraf sorularından oluşmaktadır. Bir üst maddede belirtilen son sınavlardaki kelime ve cümle anlama paragraf soruları için ayrı çalışma yapılmalıdır. Bu paragraf sorularını hızlı ve doğru çözebilmek için günlük belli sayılarda soru çözümü rutin bir şekilde yapılmalıdır. Bu rutin kesintiye uğratılmamalı ve aksatılmamalıdır. Bu sayede öğrenci paragraf sorularına yabancılaşmayacaktır.

  • ALES Sözel için Uzmanından Tavsiye !

Bu maddede yapacağımız günlük paragraf çözümü bireyin okuma hızını artıracak aynı zamanda soru çeşitlerini öğrenmesini sağlayacaktır. Sınavlarda, özellikle son yapılan ÖSYM sınavlarında sürenin daha ön plana çıktığını görüyoruz. Bu hız sorunu ise bol soru çözme ile giderilmektedir.

  • Bol Bol Soru ve Deneme Çözün

Bu madde tüm sınav hazırlık sürecinde olan kişiler için uyulması gereken bir maddedir. Ayrıca unutulmamalıdır ki ALES hız yani zaman sınavıdır. Hızlı olabilmek ve doğru cevabı verebilmek için bol soru çözümü önemlidir. Burada önemli olan yukarıda da belirttiğimiz gibi çözülen soruların çıkmış sorular paralelinde olmasıdır. Ayrıca sınav – zaman dengesi kurulmalı sınav stratejisi belirlenmelidir.

Ales Sözel

  • Yanlış Yapılan Soruları İncelenmeli

Bu maddemiz daha çok paragraf sorularında yapılan yanlışlar için geçerlidir. Paragraf sorularında yapılan yanlışlar genelde öğretmene sorulmaktadır. Eğer  bu imkan yoksa Haa! cevap buymuş şeklinde inceleme yapılmaktadır. Burada öğrenci soruyu neden yanlış yaptığını tam olarak anlayamamakla beraber benzer soru ile karşılaştığı zaman zorlanmaktadır. Yani öğrenci paragraf soruları bile olsa yanlış yaptığı soruların üzerine düşünmelidir.

UYARI: ALES Sözel bölümünde dil bilgisi sorusu sorulmamaktadır. Dil bilgisi çalışıp zaman kaybedilmemelidir.

  • Çözebildiğin Kadar Matematik Çöz

Rakiplere nasıl mı fark atabilirim diyorsunuz o zaman bu madde tam size göre. Çünkü sözel bölüm öğrencileri genel manada matematik çözememektedir. Matematik çözebilen sözel bölüm öğrencisini de haliyle kendisini ön sıralara taşıması daha kolay olacaktır. Sayısal bölümde çözebileceğinizi düşündüğünüz kolay konular belirlenmeli o konular üzerinden puan sağlamaya çalışılmalıdır.

İstediğiniz konuları Matematik adı altında buradan bulup nasıl çalışılması gerektiğini okuyabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken soruların ağırlık oranları unutulmadan önceliği kendi bölümünüze kalan zamanda sayısal bölüme ağırlık vermenizdir.

Ales Sözel 3

 

  • Hızlı Okuma ve Anlama Teknikleri Öğren

ALES Sözel bölüm neredeyse bir paragraf okuma anlama sınavıdır. Bundan dolayı soruları hızlı ve anlayarak okumak çok önemlidir. Öğrencinin burada süre sınav dengesini gözeterek kaç dakikada kaç soru çözebiliyor gibi ölçümler yapıp özel çalışma yapması çok iyi sonuçlar getirecektir.

  • ALES Sözel Mantık Soruları için Sözel Çalışma Yapılmalı

Sözel mantık ayrı bir alanmış gibi algılansa da sözel bölümün içinde yer almaktadır. Özel olarak belirli bir konu çalışması yapıldıktan sonra paragrafta olduğu gibi günlük 4-5 sözel mantık sorusu çözmek öğrencinin sözel mantık sorularında hızlanmasına olanak sağlayacaktır. Sözel mantıkta soru tarzları belli kalıplar içinde gelmekte olduğu için sözel mantıkla ilgili bol soru çözümü ilerleyen zamanlarda çözülecek sorularda tanıdık gelecek ve soru çözümünü hızlandıracaktır..

Dersleri itibariyle benzerlik taşıyan anasayfada yer alan Matematik ,Geometri ve Türkçe bölümlerine bakarak istediğiniz konuya nasıl çalışılması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Soru, görüş ve önerilerinizi yorum ve iletişimden iletebilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki ALES Bilgiden çok Hız sınavıdır!

BAŞARILAR…

Yorum Bırakın

Bunlar İlgini Çekebilir