AYT matematik dersinden toplamda 40 soru sorulmaktadır. 40 sorunun 30 – 31 tanesi AYT matematik iken 9-10 tanesi AYT geometridir. Bir soruyla binlerin geçildiği sınavda 40 sorunun bizleri nerelere taşıyacağı görülmekte olup AYT matematik sınav sürecinde çok önemli yer tutmaktadır.
Sınava dair sorularınızı sormak ve son durumları anlık takip edebilmek için bizi, burayı tıklayarak ➞ İnstagram’dan takip edebilirsiniz.
Değerli arkadaşlar bu yazımızla AYT matematik dersine nasıl çalışılması gerektiğini okuyup öğrendikten sonra çalışmaya başlamanız size plan-program açısından zaman kazandıracaktır. Sol tarafta yer alan kenar çubuğundan ise diğer derslere nasıl çalışmanız gerektiğini okuyup sonra çalışmaya başlamanız size fayda sağlayacaktır. Bu siteye mobilden girmiş olan siz değerli okuyucularımız için kenar çubuğu sayfaların en altında yer almaktadır.
Bu yazıdaki önermeler, uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden özütlenerek hazırlanmış olup YKS ‘de ilk 5000 ‘e girip TIP fakültesi kazanan öğrencilerden teyit edilmiştir.
GÜNCEL AYT MATEMATİK KONU-SORU DAĞILIMI
AYT MATEMATİK DERSİNE ÇALIŞIRKEN YAPILMASI GEREKENLER
- Plan Hazırlayın
- Çıkmış Soruları İnceleyin
- TYT Matematiği İyi Öğrenin
- AYT Matematik Denemeleri Çözün
- Başarının Hayalini Kurun
-
AYT Matematik için Plan Hazırlayın
Öncelikle şunu bilmeniz gerekir YKS sınavı çok zekilerin ya da çok çalışanların başarılı olduğu bir sınav değildir. Düzenli bir şekilde belli program dahilinde asla pes etmeyenlerin başarılı olduğu bir sınavdır. Her öğrenci aynı noktadan başlar ve planlı olanlar kazanır. Başarılı olmak için günlük düzeyde değil aylık düzeyde planlar yapmak gerekir.
Her ay belli belirsiz bir çalışma yapmak yerine düzenli bir plan-program yapmak istediğiniz üniversiteye gitmede maksimum verimi sağlayacaktır. Plan hazırlarken öncelik sıranızı çok iyi bilmeniz gerekir. Neyi iyi ,neyi kötü yapıyorsunuz? Önceliğiniz hiç bilmediğinizi öğrenip pekiştirmenin yanında iyi bildiğiniz konuların bilgi birikimini de sürdürebilmek olmalıdır.
Çünkü hiç bilmediğiniz konuyu geliştirebilmek için harcadığınız zamanda iyi yaptığınız konular körelirse bu size hiçbir şey katmaz. Giden geleni götürür. Plan oluştururken günün en verimli olan saatlerinde yani 9-12 arası bilmediğiniz konuları, bir nevi daha az verimli olan 17-20 saatleri arasına iyi yaptığınız konuları koyarsanız hem kötü olduğunuz konuları geliştirme fırsatı bulursunuz hem de iyi olduğunuz konularda bir süreklilik sağlarsınız.
Unutmayın ki çalışma saatlerinizi düzenli bir şekilde arttırmanız gerekir. Bunu bir anda birkaç saat değil günlük 10-15 dakika artırarak yapmak daha verimli sonuçlar getirecektir.
-
Günlük Rutinler Oluşturun
Matematik birkaç gün içinde bitebilecek bir ders değildir. Bunun için düzenli, güzel bir programa ve günlük rutinlere ihtiyacınız vardır. İyi program hazırlayabilmek için ise öncelikle AYT matematik konuları bilmemiz gerekir. AYT matematik konuları 2021 şu şekildedir:
- Temel Kavramlar
- Sayılar – Sayı Basamakları
- Bölme ve Bölünebilme
- OBEB – OKEK
- Rasyonel Sayılar
- Basit Eşitsizlikler
- Mutlak Değer
- Üslü Sayılar
- Köklü Sayılar
- Çarpanlara Ayırma
- Denklem Çözme
- Oran-Orantı
- Problemler
- Mantık
- Kümeler
- Kartezyen Çarpım
- Fonksiyonlar
- Permütasyon
- Kombinasyon
- Binom
- Olasılık
- İstatistik
- İkinci Dereceden Denklemler
- Karmaşık Sayılar
- Polinomlar
- Parabol
- Trigonometri
- Eşitsizlikler
- Logaritma
- Diziler
- Limit
- Türev
- İntegral
Bu konuları bu sıra ile çalışmanız sizin için daha iyi olacaktır çünkü matematik birbiriyle bağlantılı bir şekilde ilerler ve önceki konuyu öğrenmeden diğer konuları öğrenmeye çalışırsanız öğrenmekte güçlük çekersiniz.
Matematik sorularını çözerken öncelik olarak AYT matematik çıkmış soruları incelemeniz gerekir ki nasıl sorulduğunu bilesiniz.
1- AYT matematik çıkmış soruları inceleyin.
2-ÖSYM mantalitesini anladıktan sonra hangi konuya ne kadar önem vereceğini kararlaştır.
3-AYT matematik soru bankası kitaplarından bolca soru çözün.
4- İşin ustası olmak için AYT matematik denemelerini çözün.
-
AYT Matematik için TYT Matematik
AYT matematik ’te çıkacak 30-31 sorudan “ortalama” 7-8 tanesi TYT matematik konularından ya da iki alanda da ortak anlatılan permütasyon gibi konulardan gelir. Ama bu başlığın atılmasının asıl sebebi bu değildir.
Zira TYT matematik kısmında gördüğünüz her şeyi AYT matematik konularında ileri seviyede kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz. AYT matematik yapamıyorum diyen öğrencilerin çoğunda TYT matematik zayıf olabiliyor. Üslü Sayılar ‘da yapacağınız her türlü bölme-çarpma işlemleri, kareköklü sayılar ’daki bilumum özellikler, dört işlem kabiliyetinin sınırlarını zorlayan ifadeler ve tabi limit, türev, integral, diziler, denklemler gibi daha birçok konunun temelini teşkil eden fonksiyonlar yani “X” kavramı AYT Matematik sorularının içinde karşınıza çıkacak.
Dolayısıyla TYT matematik konuları zayıf olduğu müddetçe bu bölümde yaptığınız çalışmaların verimi düşük olacaktır. Sizin karşınıza kareköklü ve üslü sayıları içeren bir ifade çıktığında bunun türevini alırken TYT matematik konularına hakim değilseniz zorluk çekersiniz. Bundan dolayı AYT kısmında başarılı olmak için TYT matematik konularını pekiştirmelerini tavsiye ederim.
-
AYT Matematik Konularında Kısa Notlar Alın
Aylar boyunca çalışmak ,sayfalarca bilgileri hafızaya atmak kolay bir iş değildir. Bazen, çok iyi öğrendiğinizi düşündüğünüz bir konuyu birkaç hafta geçtiğinde unuttuğunuzu görebilirsiniz. Böyle bir durumda AYT matematik konu anlatım kitaplarını açıp uzun uzun konu çalışmak yerine önceden konu çalışırken çıkardığınız kısa notlara göz atmak hem sizi daha az yoracak hem de daha az vaktinizi alacaktır.
O konuyu daha önce çalışırken bir yandan küçük notları hazırladığınız için bu notlara bakmak konunun genelini aklınıza getirecektir. Ayrıca unutmamalısınız ki sınava hazırlık sürecindeki en önemli konulardan biri tekrardır. Düzenli tekrar yapmadığınız takdirde öğrendiğiniz bilgilerin yarısından fazlasını unutursunuz. Bu nedenle günlük, haftalık ve aylık tekrar yapmanız önem arz eder.
-
Asla Pes Etmeyin
AYT için zaman daralırken birçok öğrencinin pes etmeye başladığı görülür. Bunun sebebi ısınan havalar, bitmeyen konular, bir senedir çalışmanın verdiği yorgunluktur. Unutmayın ki AYT bir bilgi sınavıdır. Çalıştığınız bir saat bile sizi, binlerin önüne geçirecektir. AYT ’yi pes etmeyen kazanacaktır.
Sınava yaklaşırken pes etmemek için çalışmaya başlamadan önce sene başındaki tüm enerjinizi sene içine yayacak ve bunu aynı şekilde sonlayacakmış gibi plan-program-enerji üçlemesi yapmalısınız.
-
Kendinizi En İyi Siz Tanırsınız
Sınava hazırlanırken etrafınızdaki öğretmenler, aileniz, arkadaşlarınız size yardımcı olmak isteyeceklerdir. Hatta bazı zamanlar ‘Bunu böyle yap, bunu şöyle yap’ diyenler bile çıkacaktır. Bazı insanlar size gerçekten yarar sağlarken bazıları ise kafanızın karışmasına sebep olabilir. Doğru adımlarla ilerlemek için kendinizi tanımanız çok önemlidir.
Herkesin ders çalışmaktan yüksek verim aldığı saatler farklıdır. İlgi alanları farklıdır. Çalışma şekli farklıdır. Kendinizi tanımak, kendinize neyi nasıl iyi yapıyorum, bunu neden yapamıyorum, nasıl daha kolay öğreniyorum diye sorular sormak sizi bir adım öne çıkaracak ve işinizi kolaylaştıracaktır.
-
Hayal Kurun
İnsanlar çoğu şeyi sebepsiz yapmazlar. Yaptıkları şeyin bir sonucunun olmasını isterler. Bu çalışma maratonu içinde bir şeylerin sizi sürekli motive etmesi gerekir. İşte burada karşımıza hayaller çıkıyor. Bir şeye odaklanmak, sınavdan sonra bir şeyi elde etme isteği çalışmaya asılmamız için en önemli şeydir.
İster sınavdan sonra gezeceğiniz yerleri, alacağınız telefonu, yapacağınız alışverişleri isterseniz de bir üniversitenin kampüsünde çimlere uzanmış arkadaşlarınızla güldüğünüzü hayal edin. Yeter ki hayal edin. Sonra da sizin hayallerinizin başkalarının gerçekleri olmasına izin vermeyin. Atacağınız adımlar küçük ama düzenli olursa başarı gelecektir. Yaptığınız işleri yarım bırakmayın ve kendinize inanın.
YKS sürecinde size arkadaşlık edebilmek amacıyla uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden faydalanarak ücretsiz şekilde hizmetinize sunduğumuz bu sitede anasayfada yer alan TYT ve AYT bölümündeki derslere (Matematik, Türkçe, Tarih, Fizik, Coğrafya…) nasıl çalışacağınızı 2-3 dakikalık okuma süresinde okuyup nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Soru, görüş ve önerilerinizi yorum ve iletişimden iletebilirsiniz.
BAŞARILAR…
3 yorumlar
2014 AYT Matematik soru dağılımı listede yok.
Evet,kusurumuza bakmayın gözümüzden kaçmış.
hayati bi olay değil bu kadar kasma ya