DGS nasıl çalışılır sorusuna cevap vermeden önce DGS nedir, DGS ne zaman, DGS kaç dakika, DGS 0,5 net kuralı nedir sorularını cevaplayarak kısaca DGS’yi tanıyalım.
Sınava dair sorularınızı sormak ve son durumları anlık takip edebilmek için bizi, burayı tıklayarak ➞ İnstagram’dan takip edebilirsiniz.
(DGS) Dikey Geçiş Sınavı Nedir ?
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin lisans örgün öğretim programlarına geçiş yapmaları için ÖSYM tarafından her yıl yapılan sınavdır. Kesin olmamakla beraber bazı bölümlere sınavsız şekilde de geçiş hakkı olduğu bilgisi vardır.
DGS Ne Zaman? DGS Kaç Dakika?
ÖSYM yıllık sınav takvimine göre DGS 2024 başvuruları henüz başlamadı.2024 ÖSYM takvimi açıklandığı vakit hep birlikte görmüş olacağız. Burayı takip ederek açıklandığı anda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sınav ve başvuru tarihlerinde herhangi bir değişiklik olması durumunu ÖSYM internet sitesi üzerinden takip edebilirsiniz.
DGS tercihler ve DGS Ek tercihler sınavdan sonraki süreçte ÖSYM tarafından duyurulacaktır.
60 Türkçe 60 Matematik olmak üzere 120 soru için DGS sınavında adaylara 150 dakika süre verilecektir.
DGS 0.5 Kuralı Nedir?
Sınava giren adayların puanlarının hesaplanması için sözel ve sayısaldan en az 0.5 ham puan yani 0.5 net yapmaları gerekiyor. Aksi takdirde puanları hesaplanamaz. Yani sadece sözel ve ya sayısaldan soru çözenlerin puanları hesaplanmayacaktır.
Bu çok çok dikkat edilmesi gereken bir kuraldır. Birçok kişi sınava girmesine rağmen bu kurala uymadıkları için puanları hesaplanmamıştır.
Diğer sınavlara nasıl çalışıldığını okumak isterseniz sol tarafta bulunan kenar çubuğunu inceleyebilirsiniz. Bu siteye mobilden girmiş olan siz değerli okuyucularımız için kenar çubuğu sayfaların en altında yer almaktadır.
DGS SÜRECİNDE UYGULANMASI GEREKEN ADIMLAR
- Bölümünüz için Puan Araştırması Yapın
- Çalışma Planı Hazırlayın
- Günlük Paragraf Rutinleri Oluşturun
- Sözel Mantık için Özel Çalışma Yapın
- Matematik 1 Konularını Sağlamlaştırın
- Geometri için Vakit Ayırın
-
Bölümünüz için Puan Araştırması ve Fizibilite Çalışması Yapın
Bölümden bölüme gitmek istenilen üniversitenin kalitesine göre lazım olan puan farklılıklar göstermektedir. Kişi kendi bölümü ve girmek istediği üniversitenin istediği puanı araştırmalı, fizibilite çalışması yapmalıdır.
Örneğin ODTÜ, İTÜ ve BOĞAZİÇİ gibi kaliteli üniversiteler çok az alım yapmaları dolayısı ile yüksek puanlar isterken, daha düşük seviyedeki üniversiteler daha az puanlar istemektedir. Kişi bu dengeler içerisinde önce kendisine bir hedef belirlemelidir. Bu kişinin belirleyeceği hedef öğrencinin seviyesi göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Belirlenen hedef üniversite puanı araştırılarak belirlenmelidir.
-
Çalışma Planı Hazırlayın
Sınav hazırlık sürecinin vazgeçilmez ilkesi bir plan, program hazırlanması ve bu plan ve programa göre hareket edilmesidir. Yani kişi başarılı olabilmek için kendisine bir rota çizmeli ve bu rotada gidebilmek için planını programını belirlemelidir. Bu plan hazırlama ve uygulama bir sınavda başarılı olabilmek için muhakkak şarttır.
-
DGS için Uzmanından Tavsiye !
Bir sınav çalışma planı hazırlanırken uygulanması gereken aşamaları sıralayacağız. Öncelikle hangi üniversitenin hangi bölümünü istediğinizi yani hedefinizi belirlemelisiniz. Bu bölüm için gerekli olan puanı araştırınız. Almanız gereken puan için kaç net yapmanız gerektiğini belirleyin. Bu net hedef olarak sizin yapacağınız minimum net olmalıdır.
Konu anlatım kısmında eksik konularınızı belirleyip o konulara yönelik çalışmalar yapın. Öncelikli çalışma alanınız kendi bölümünüz olmalıdır. Örneğin sözelci iseniz sözel bölüme ağırlık vermelisiniz. Çünkü DGS puan hesaplamasında bölümünüzün katsayısı oranı çok fazladır. Tüm bu durumlar göz önüne alınarak genel plan hazırlanmalıdır.
-
DGS için Paragraf Rutini Oluşturun
Sınava hazırlanan bireylerden Türkçe bölümüne ağırlık vermek durumunda olan kişiler için paragraf rutini bir zorunluluktur. Ancak ağırlık olarak Türkçe bölümünden sorumlu olmayan kişiler ise rakiplerine fark atabilmek için Türkçe sorularını çözmek durumundadırlar. Kısacası Türkçe, sınava hazırlanan her bölüm öğrencisinin çözmek durumunda olduğu bir bölümdür.
Ayrıca son yıllarda matematik bölümünde gelen uzun problem soruları, uzun sayısal mantık soruları sayısal bölüm öğrencilerinin de okuma hızını ve okuduğunu hızlı şekilde anlama kapasitelerini artırmaları gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu kazanımları elde etmenin yöntemlerinden bir tanesi de bol paragraf sorusu çözmektir.
DGS sözel bölüm soru dağılımına baktığımız zaman 45 soru paragraf, 1-2 soru sözcükte anlam, 3-5 soru cümlede anlam, 8 soru sözel mantık sorusundan oluşmaktadır. Sözel bölümün bel kemiğini paragraf sorularının oluşturduğunu görmekteyiz.
Bu paragraf sorularını başarılı bir şekilde kısa sürede cevaplamak için günlük paragraf sorusu çözülmelidir. Günlük çözülecek soru sayısı ise kişi seviyesine göre değişmekle birlikte minimum 15-25 civarı olmalıdır.
-
DGS için Uzmanından Tavsiye !
Paragraf soru çözümünde dikkat edilmesi gereken birtakım kurallar vardır. DGS sınavı paragraf soru çeşidinin her türlüsünün sorulduğu bir sınavdır. Bundan dolayı soru çözümü yaparken paragraf sorusu olsun da ne olursa olsun değil farklı farklı paragraf soru tiplerini çözmelisiniz.
Örneğin boşluğa en uygun hangi kelimeler gelmeli sorularına, parçadan kesin hangi yargı çıkarılabilir sorularına, sıralama sorularına, anlatımı bozan cümle hangisidir gibi farklı farklı sorulara aşina olmalısınız. Bu çalışma sizlere sınavda ki sorulara yabancılık çekmemenizi sağlayacaktır.
DGS konu anlatım ve DGS soru bankası seçimi yaparken sizlerin rehberi ÖSYM DGS sınav soruları olmalıdır. ÖSYM sorularına en yakın olan paragraf soruları ve diğer soru bankası, konu anlatımı en kaliteli yayınlardır.
Kaynak seçimi için sormak istediğiniz sorularınızı iletişimden bizlere ulaştırabilirsiniz.
Unutmayın DGS bir bilgi sınavından daha çok bir hız sınavıdır. Bundan dolayı sınav zaman dengesi çok çok önemlidir. Çözecek olduğunuz paragraf sorularını süre ile çözmelisiniz. Zamanla soruları daha kısa sürede çözecek, sınavda da başarıyı elde edeceksiniz.
-
Sözel Mantık Soruları Üzerine Özel Çalışma Yap
ÖSYM sınavlarında bir sorunun bile çok önemli olduğu açıktır. Sözel mantık soru sayısı azımsanmayacak bir değerde, 8 tanedir. Mantık sorularını çözmede zorlanan öğrenciler internetten Aker Kartal ,Öznur Saat gibi hocalarımızdan video destek almaları faydalarına olacaktır.
Sözel mantık sorularında sıkıntı yaşamayan öğrenciler ise soru çözümleri ile pratiklerini geliştirmelidirler. Böyle uzun soru tiplerinde kaybedilen süre ne kadar minimize edilirse sınavda kişi o oranda rahat edecektir.
DGS unutulmamalıdır ki bilgiden çok bir hız sınavıdır.
-
DGS için Uzmanından Tavsiye !
Sözel mantık sorularında çözüm aşamaları çok önemlidir. Burada soruyu çözen kişi adım adım sonuca ulaşmalıdır. Soruda yazılı şekilde verilen bilgiler ile soru üzerinde verilmemiş olan bilgileri kişi kendisi belirterek çözüme gitmelidir.
Örneğin 7 kişi sinema ve avm’ye gidecekler. Sorudaki ifade 3 kişi avm ‘ye gitmektedir şeklinde olsun. Soruyu çözen kişi hemen kendisi not alarak geriye kalan 4 kişinin sinemaya gittiğini belirtmelidir. Bu gibi verilmeyen basit bilgileri çözüm kısmına hemen yazmanız gerekir..
Çünkü bu gibi basit bilgiler çözümü görmenizi sağlayacak bilgilerdir.
Verilen verilerden doğan olasılıklar göz önünde bulundurularak farklı farklı kombinasyonlar oluşturulup çözüme ulaşılmalıdır.
-
DGS için Mat 1 Konuları Sağlam Şekilde Tamamlanmalıdır
Bölümü sayısal olan öğrencilerin daha ağırlıkta sorumlu oldukları bölüm matematik testi bölümüdür. Bu sözel veya eşit ağırlık bölümü öğrencilerini ilgilendirmediği, çözmeyeceği anlamına gelmez. Sayısal bölümünde Mat 1 diye ifade ettiğimiz konulardan ve sayısal mantık konusundan sorumludurlar. Sayısal mantık ALES tarzı soru tiplerini içinde barındırmaktadır.
-
DGS için Uzmanından Tavsiye !
Konu eksikleri olan öğrenciler internetten video dersler sayesinde konu konu eksiklerini tamamlamalıdır. Bu konu çalışmalarını ÖSYM DGS sorularına paralel olan soru bankalarını çözerek desteklemelisiniz.
Matematik dersi için konu çalışması yaparken formül kağıtları hazırlanmalıdır. Konu çalışırken ve soru çözümü aşamasının başlarında bu formül kağıtlarından faydalanmalısınız. Zamanla bu kağıtlara ihtiyaç duymayacak formülleri öğrenmiş ve sorulara uygulayabilir hale gelmiş olacaksınız.
-
Bol Bol Soru Çöz
Sınav hazırlık sürecinin değişmeyen ilkesi bol soru çözümü yapmaktır. Ne kadar pratik yaparsanız sınavda o nispette faydasını göreceksiniz. Burada önemli olan çözdüğünüz sorunun çıkmış DGS sorularına ne kadar yakın olduğudur. Çok soru çözersiniz ancak sınav sorularına paralel olmaması durumunda sınav anında emeğinizin karşılığını alamayabilirsiniz. Yanlış çalışma sonucunda büyük olasılıkla başarısız olursunuz.
Ancak bu yazımızı okuyan şanslı kişiler olan sizler nasıl çalışılması gerektiğini artık biliyorsunuz. Sizler kendinize konu anlatım aşamasında olsun soru çözümü aşamasında da ÖSYM çıkmış sınav sorularını rehber alarak ilerleyeceksiniz. Bu düzenli programlı ve bilinçli çalışma neticesinde başarıya ulaşacaksınız.
Ayrıca kaynak seçimi konusunda kararsız olan kimseler hangi soru bankasını çözmeniz konusunda fikir almak isterseniz bizlere yorum ve iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.
-
Geometri Yönelik Özel Çalışma Yap
Geometri soru sayısı DGS sınavında 8 tanedir. Bu rakam azımsanmayacak değerdedir. Bazı kimselerden geometri dersi için sayısal öğrenciler bile zorlanıyor tarzında duyumlar duymuş olabilirsiniz. Ancak hedefinizi gerçekleştirmeniz için bu dersin sorularını cevaplamak durumundasınız. Bu düşünce ile bu dersi yapan kimseler varsa ben neden yapamayayım diyerek çalışmayı bırakmamalısınız. Bu derste başarılı kimseler rakiplerine ciddi farklar atacak sıralama olarak üst sıralara çıkacaktır.
DGS Geometri dersinde konular üçgende açı, üçgende açı kenar bağıntıları, üçgende alan, üçgende açıortay kenarortay, dörtgenler, çember ve daire, katı cisimler ve analitik geometri konularını içermektedir. Sorular hemen hemen her konudan gelmektedir. Yani en azından yapabileceğiniz konuları seçerek hiç geometri çözmeme hatasına düşmeyin.
Yine geometri dersi için konu çalışması ve soru çözümü çıkmış sınav sorularına paralel olmalıdır.
-
DGS için Belli Aralıklarla Tekrar Et
Dil bilgisi bölümü içerisinde öğrendiğiniz özellikler ve sayısal bölüm için hazırladığınız formül kağıtları tekrar etmeniz gereken en önemli yerlerdir. Bu kısımlar zaman zaman unutuldukça tekrar edilmelidir.
Unutulmamalıdır ki en iyi tekrar yöntemlerinden bir tanesi soru çözmektir. Belirli düzeyde ilerledikten sonra geçmiş konuları bir tekrarın ardından genel tarama testleri ile de tekrarlar desteklenmelidir. Genel tarama testlerini çözerek veya bitirdiğiniz her konudan birer test çözmek tekrarınızda ki verimi kat ve kat artıracaktır. Sadece okuyarak veya göz atarak tekrar etmek pek verimli olmayacaktır.
DGS sürecinde size arkadaşlık edebilmek için uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden faydalanarak ücretsiz şekilde hizmetinize sunduğumuz bu sitede anasayfada bulunan kategorilerden sınavlara ve derslere nasıl çalışacağınızı 2-3 dakikalık okuma süresinde okuyup sonrasında o derse çalışmanızı kesinlikle tavsiye ederiz.
Ayrıca soru, görüş ve önerilerinizi yorum ve iletişimden iletebilirsiniz.
BAŞARILAR…
53 yorumlar
merhaba 2 yillik gida teknolojisi bolumunden mezun olduktan sonra diyetisyenlige gecis yapmak istiyorum. puanimin hesaplannasi icin turkce yapicam ama agirligi matematige vermek istiyorum. matematik bilgim cok karisik test kitabinda o konunun o an karsima cikan sorusunu cozebiliyorsam ayni konunun baska bi sorusunu cozemeyebiliyorum. matematigimi saglamlastirmak ve dgsyi ilk girisimde kazanmak istiyorum. sizce ozel ders veya herhangi bi yardim almali miyim hangi kaynaklari kullanmaliyim ?
Merhaba Esra, matematik çalışırken başka konunun sorusunu çözememek gayet doğal.Matematikte çok fazla soru çözmek çok fazla soru tarzı görmek önemli.Bu yüzden en temelden başlayıp en az 2-3 soru bankası bitimeni çıkmış soruları 2-3 defa çözmeni tavsiye ederim.
Başarılar dilerim sana. Sakın Yılma ! ! !
Merhabalar.
Mimarım şuan da aktif çalışıyorum, açıktan bilgisayar programcılığı okuyorum dgs ye hazırlanmak istiyorum, bilgisayar mühendisliğine geçmek için minimum puanları 300 üzeri ve sayısal nasıl ve nerden başlayabilirim sizce yardımcı olur musunuz.
Merhabalar, eğer matematik noktasında çok eksiğiniz olduğunu düşünüyorsanız temelden olan antrenmanlarla matematikten başlayabilirsiniz. Sonrasında sınava yakın kaliteli kaynaklardan soru bankalarından faydalanmalısınız.Program yapıp sayısal ve sözeli beraber götürmelisiniz. Çıkmış soruları 2-3 kere çözmelisiniz.
Başarılar dileriz.
Merhaba Gıda teknolojisi bölümü okuyorum açıktan 4 yıllık bölüm okuyabilir miyi,
Merhaba AÖF tesmi sitesinde yer alan açıktan okunabilecek 4 yıllık bölümler bu linkteki gibidir.
https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim/turkiye-programlari/acikogretim-sistemindeki-programlar
Ameliyathane hizmetleri okuyorum seneye dgs ile hemşireliğe tamamlamak istiyorum.
sayısalım çok zayıf hangi kaynaklardan yararlanmam gerekiyor ?
Merhabalar, eğer matematik noktasında çok eksiğiniz olduğunu düşünüyorsanız temelden olan antrenmanlarla matematikten başlayabilirsiniz. Sonrasında piyasadaki daha zor olan temel seviyenin üstünde olduğu net bir şekilde bilinene kaynakları çözmelisiniz.
Çıkmış soruları çözmeyi unutmayın.
Başarılar.
Merhabalar,ön lisans bilgisayar programcılığı mezunuyum,bilgisayar mühendisliği için DGS ye gireceğim hangi derslerden sorumluyum ve hangi derslere ağırlık vermeliyim ? Teşekkürler.
Merhaba Erdal Dgs de Türkçe ve Matematik çıkıyor. Sayısal ağırlıklı gireceğin için Matematiğe ağırlık vermelisin.
Merhaba Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik mezunuyum. Şuanda da kamuda çalışıyorum. DGS ye girip Sağlık Yönetimiyle tamamlamak istiyorum. Maaşımda ve kadememde bir etkisi olur mu Sağlık Yönetimi okumamamın Şimdiden teşekkür
Merhaba,bildiğimiz kadarıyla yds ve yüksek lisans gibi durumlar maaşlarda etki yapmakta olup sizin durumunuzda bir etki olacağını düşünmemekteyiz.Doğru bilgi için kamu sayfalarıyla iletişime geçmeniz yerinde olacaktır.
Ben acil durum afet yönetiminden mezun oldum bu yıl hemşireliği geçiş yapmak istiyorum fakat nasıl çalışmam gerektiği hakkında hiç bir bilgim yok artı yks de 2 yıl mezuna kaldım çok çalışmıştım o zamanlar hani aynısını tekrar yaşamak istemiyorum bu yıl kalıp bir defa kazanmak istiyorum bana yol gösterir misiniz ?
Merhaba öncelikle geçmiş olsun.Her şey istikrarlı ve azimli çalışmaya bağlı.Bunları sağlayarak başaramayacağınızdan şüphe duymamaktayız.Doğru kaynaklarla,daha fazla çalışarak başarabilirsiniz.Piyasada yer edinen kaynaklardan başlayarak bir program oluşturmanız gerekir.Sınava kadar her gün, haftada 1 gün dinlenme molası vererek çalışmalısınız.
Çıkmış sorular soruları en az 2 defa çözmelisiniz.Şimdiden başarılar dileriz.
Merhaba, ben DGS sınavına seneye gireceğim ve yavaştan başlamak istiyorum. Matematik, türkçe ve geometri için başlangıç kitabı olarak ne önerirsiniz?
Merhabalar,DGS’de Sayısal ve Sözel bölümleri için Benimhocam,Pegem,Yediiklim ve Yargı Yayınları gayet güzel ve sizi sınava hazırlayabilecek yayınlardır.
Çıkmış soruları çözmeyi sakın unutmayın.
Açıköğretimden 4 yıla tamamlamak için yüksek puan almak gerekir mi?
Merhaba bölümüne göre değişen bir durum olmakta.Detaylı bilgi için kariyer sayfalarındaki geçmiş yılların puanlarını incelemeniz daha yerinde olur.
Merhaba çocuk gelişimi öğrencisiyim dgs ye gireceğim şuan işte çalışıyorum açıköğretim okumakla örgün okumak arasında fark var mı açıköğretim okusam mezun olduktan sonra iş bulma açısından geride kalır mıyım
Merhaba,tabii ki farkları mevcuttur.Örgün öğretimde daha verimli ders almış olursunuz.Hocalarınız ile birebir iletişim halinde olmuş olursunuz.
Ben anestezi mezunuyum dgs ile hemşireliğe geçmek istiyorum sayısal puanım mı hesaplanacak yani Türkçe çözmeme gerek var mı sadece matematik yeterli olurmu
Merhaba puanınızın hesaplanması için 0.5 net olayı diye nitelendirilen 1 ham puan alma olayı mevcuttur. Bu sebeple her iki bölümden en az 1 ham puan alacak soru çözmelisiniz.
Diyaliz mezunuyum hemşireliğe geçiş yapmak istiyorum ama ders çalışmaya yeni başlayacağım. Ne önerirsiniz ? Teşekkürler
Merhabalar,şu anki seviyenize göre değişir.Önce bir deneme çözüp seviyenizi test edin.Eğer temeliniz yoksa antrenmanlar’dan başlayıp hızla ilerleyin.Yavaş yavaş seviye artırın. Son zamanlara doğru branş denemeleri ile pekiştirerek sınav sürecini sonlamanız tavsiyemizdir.
Çocuk Gelişimi Önlisans mezunuyum, geçen yıl dgs ye girdim ancak matematik yapmadığım için puanım hesaplanmadı. Matematik temelim yok malesef, acaba geliştirebilmem için ne önerirsiniz?
Merhabalar,temeliniz yoksa antrenmanlar’dan başlayıp hızla ilerleyin. Yavaş yavaş seviye artırın. Son zamanlara doğru branş denemeleri ile pekiştirerek sonlamanız tavsiyemizdir.
Merhabalar ben mimari restorasyon bitirdim fakat iki kez girdim ve başarılı olamadım ilk girişimde hiçbir yardım almadan girmiştim ikinci girişimde dershaneye gittim bu senede girersem üçüncü olacak artık kazanmak istiyorum hala bir kazanma hevesim var fakat yorulduğumu farkettim bir şeyler de yanlış yapıyorum ama hangi kısmı bilemiyorum bana tavsiyeniz ne olurdu ?
Merhabalar,sizin de söylediğiniz gibi bir şeylerde yanlışlar yapıyorsunuz. Bunları bulmanız lazım. Şöyle yapın:
1-Denemelerinize bakın. Denemeleri iyi gidiyor ve sınavı yapamıyorsanız heyecandan mı diye kontrol edin veya sınav anında yapamama sebebiniz nedir ona bakın.
2-Denemeler kötüyse tabii ki sınavda kötür gelir. Demekki denemelerden değil. Konu eksiğiniz var. Konulara iyi çalışın. Konu – Test ikilisine daha fazla önem verin ve o kısmı halledip deneme kısmına geçin. Artık hazırsınız 🙂
İnşaat mühendisliğine geçmek istiyorum nelere daha çok ağırlık vermeliyim
Sayısal alan olduğu için tabi ki Matematik daha fazla önem arz ediyor. Temeliniz yoksa antrenmanlar’dan başlayıp hızla ilerleyin. Yavaş yavaş seviye artırarak ilerleyin. Son zamanlara doğru branş denemeleri ile pekiştirerek sonlamanız tavsiyemizdir.
elimde henüz kullanılmamış tyt ve ayt kitapları var boşa gitsin istemiyorum. dgs sözel için tyt mi yoksa ayt kitaplarını mı çözmeliyim? sözelden giricem ama bir kaç tane matematik sorusu da yapmam iyi olur aynı sorum matematik içinde geçerli tyt mat mı yoksa ayt mat kitaplarını mı çözmeliyim, şimdiden cevabınız için teşekkür ediyorum
Evet, öncelikle güzel sorunuz için teşekkür ederiz. Bu vereceğimiz cevabı keşke tüm öğrencilere okutabilsek diye umut ediyoruz. Şöyle ki ÖSYM sınavları artık başka bir duruma evrildi. Örneğin KPSS ye bakacak olursanız 2017-2018 den itibaren; başta Türkçe olmak üzere başka bir seviyeye çıktı. ALES çözerken bakarsanız kendi içinde bir soru stili ve tarzı var. TYT -AYT ise yeni nesil sorular diye piyasada dolaşan ve hızla değişen soru çeşitleri oluyor. Şimdi fark ettiyseniz her sınav için farklı bir durum var. Bu yüzden tabiiki tavsiyemiz DGS ye yönelip kitap alıp çözmeniz olacaktır. Senede bir kere girilen sınava sağlam bir kere çalışıp bir daha çalışmamak için. Çünkü TYT de sorulan sorular TYT öğrencisinin psikoloji ve bilgisine göre hazırlanıp sorulan ve onun seviyesine göre yanlış cevaplanıp koyulan yanlış şıklardır. Bu yüzden tavsiyemiz soru sorudur diyip başka sınavlar için hazırlanan kaynakları çözmek değildir. DGS ise DGS kaynağı YKS ise YKS kaynağı çözülmelidir. Yine de çözmek isterseniz TYT kaynaklarından faydalanmanız gerekir. Başarılar dileriz.
İlahıyat okudum sözel mı sayısaldan mı gırecegm tam bılmıyorum nasıl yapmam gerektıgını de bılmıyorm ılıtam dusunyorm sızce ne yapmalıyım?
Normal bir şekilde Dgs başvurunuzu yapacaksanız. Sistem tarafından hem sayısal hem sözel puanınız hesaplanacak . Tercih ederken İlitam için Dgs sözel puanınız kullanılacak.
Makine Bölümü mezunuyum, mezuniyetimin üzerinden 6 sene geçti. Tam zamanlı bir işte de çalışıyorum. Nasıl hazırlanabilirim?
Her zaman dediğimiz gibi eksiğinize göre çalışmalar yapacaksınız. Sıfırdan başlayıp boş kalan vakitlerinizde yavaş yavaş konu-soru ikilisini devam ettirmelisiniz. Son zamanlara doğru DGS denemeleri ile sınav pratiği yapmalısınız.
Merhaba elimde 2021 dgs pegem soru bankası var . Bu yıl sınava hazırlanmak istiyorum sizce çözmeli miyim yoksa yeni kaynak mı almalıyım?
Birde yanlış çözmekten çok aşırı süre yetirememe sorunu yaşıyorum. Bunu nasıl aşabilirim?
Merhba,Kaynaklar her sene çıkan sınavlara göre yenilenir.Sınavlar incelenir ve çıkan sorular paralelinde kitaplar hazırlanır.Eğer yeni kaynak alma imkanınız varsa alın aksi takdirde çok bir fark olduğunu söyleyemeyiz.
Süre yetiştirememe sorununu ancak daha fazla soru çözerek,a pratik yaparak aşabilirsiniz.
Merhaba, nasılsınız? Ben mimari restorasyon mezunuyum mimarlığa geçmek istiyorum dgs ile nasıl çalışmam gerekir?
Başarı sıralamaları eskisi kadar yüksek değil. Hali hazırda var olan Türkçe ve matematik için program hazırlayıp eğer yoksa temelden, az çok temeliniz varsa hızlı bir konu bitirişi ve ardından soru bankalarıyla destekleyerek ilerlemelisiniz.
Ben Adalet kazandım ve DGS ile hukuka çevirmek istiyorum minimum kaç net yapmam gerekiyor ?
Matematik ve Türkçe icin hangi yayınları önerirsiniz
Net konusunda tam olarak bir şey denilemez. Matematik ve Türkçe yayınları için piyasanın en bilinen yayınlarını(pegem vs…) çözmenizde fayda görmekteyiz. Bilinmeyenle vakit geçirip kaliteli bir yayın olup olmadığını anlamak için yeterince kısa zamanınız olduğunu düşünmekteyiz.
Çoçuk gelişimi öğrencisiyim sözelde gircem sınava matematik te ve türkçe de hangi kaynaklardan ve nasıl bi çalışma programı izleyebilirim
Çıkmış sınav sorularının son yapılanını çözerek, kendinizi önce bir test edin. Ardından matematik eksikse matematiğe, türkçe eksikse türkçeye daha fazla zaman ayıracak şekilde program yapmalısınız.Matematik hiç yapamıyorsanız antrenmanlarla matematikten başlayarak ilerlemeniz faydanıza olacaktır.
Adalet okuyorum şu an tam sözelciyim , matematik temel düzeyde ve matematiğe başladım bana puan getirisi daha yüksek olur sıralamayı sayısal belirler sözel değil gibi şeyler söylüyorlar ama bölümün sözel bende sözelciyim ne yapmalıyım
Kendi bölümünüzden yapacağınız net ne kadar güzel puanlar getirecek olsa da, matematik yapmanızda kendi branşınızdaki öğrencilerin önüne geçmenizi sağlayacaktır. Tavsiyemiz tabii ki başta kendi bölümünüzü hallettikten sonra diğer bölüm olan sayısala da vakit ayırmaktır. Diğerlerinin ne söylediğini boşvererek, programınıza iki bölümü de koymanız kesinlikle yararınıza olacaktır.
Egitime uzun bir ara verdikten sonra tekrar yola çıktım.matematik temeli için hangi kaynak önerirsiniz
Matematik için eğer temeliniz yoksa tabii ki öncelikle temel matematik olan Antrenmanlarla Matematik’ten başlamalısınız. Sonrasında adım adım video konu anlatımları izleyerek sorularını çözmeniz yerinde olacaktır.
Radyoterapi okuyorum Hemşirelik bölümüne DGS ile geçiş yapmak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum kaç net yapmam gerekiyor Matematik ve Türkçe için hangi yayını önerirsiniz
Sözel kısımda dilbilgisi konuları dahil mi sınava?
Birde matematik ve paragraf için yayın önerebilir misiniz
Hayır DGS’de dilbilgisi konuları yer almamaktadır. Matematik ve paragraf için pegem, yediiklim ve yargı yayınları gayet güzel ve sizi sınava hazırlayabilecek yayınlardır.
Sayısal bolumndeyim hangi kaynaklara yonelmeliyim
Yargı,yediiklim,pegem piyasanın en bilinen ve kaliteli kaynakları durumundadır. Bunları çözmeniz fazlasıyla yetecektir. Çıkmış sorular ise çözülmesi gereken en önemli nokta durumunda.