Değerli arkadaşlar KPSS ye nasıl çalışılır, KPSS nedir, KPSS ne zaman, KPSS kaç dakika,KPSS için günde kaç saat çalışmalı,KPSS ye nereden başlamalı,KPSS sınavına kaç ayda hazırlanılır gibi soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Sınava dair sorularınızı sormak, KPSS nasıl çalışılır gibi daha özel sorularınıza verdiğimiz cevapları online olarak takip etmek ve son duyuruları anlık takip edebilmek için bizi İnstagram’dan takip edebilirsiniz.
KPSS 2024 ‘E KALAN SÜRE
KPSS Nedir? KPSS Kaç Soru? KPSS Kaç Dakika?
Ülkemizde kamu görevlisi olmak isteyen milyonlarca adayın girdiği ve sonucu itibari ile direkt mesleğe başlattığından dolayı sınavlar içinde ayrı bir öneme sahiptir.
KPSS’ den 90+ almış olan (93) öğrenci arkadaşımızın deneyimini buradan okuyabilirsiniz.
KPSS Lisans, KPSS Ön Lisans, KPSS Ortaöğretim, KPSS Öabt olarak ayrılmaktadır. KPSS de 60 genel yetenek ve 60 genel kültür olmak üzere toplam 120 soru sorulmakta olup 130 dakika verilmektedir.
KPSS 2024 NE ZAMAN? (Kpss Lisans, Kpss Önlisans, Kpss Ortaöğretim)
KPSS 2024 Lisans Başvuruları henüz açıklanmamış olup ÖSYM sınav takvimi beklenmektedir.
KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 2024’te yapılacak.
– KPSS Alan Bilgisi oturumu 2024’te yapılacak.
– KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 2024’te yapılacak.
– ÖSYM KPSS Ön lisans sınavını 2024 ‘te yapacak.
– ÖSYM KPSS Ortaöğretim sınavını 2024’te yapacak.
– ÖSYM E -KPSS sınavını 2024’te yapacak.
– ÖSYM KPSS DHBT sınavını 2024’te yapacak.
KPSS ve Diğer sınavlara dair tüm başvuru tarihlerini, ÖSYM ana sayfasından takip edebilirsiniz.
KPSS 2024 Başvuru Tarihleri:
KPSS Lisans Başvuruları için Mayıs 2024 tarihleri öngörülmektedir.
KPSS Ön lisans 2024’te olacak.
KPSS Ortaöğretim 2024’te olacak.
ÖSYM aday işlemlerinden ise kendi sayfanıza giriş yapıp başvurularınızı yapabilirsiniz. Alanına göre her yıl ve 2 yılda bir olmak üzere yapılan bu sınava bir kere ve sağlam çalışılmalıdır. Bunu yaparken aşağıdaki adımları izlemeniz başarıya ulaşmanızda yardımcı olacaktır.
KPSS için Günde Kaç Saat Çalışmalı?
KPSS için günde kaç saat çalışmalı sorusunun net bir cevabı tabii ki bulunamaz.Kişiden kişiye değişmektedir.Şöyle ki temeli olan bir öğrenci günde 5-6 saat çalışıp tam verim alıyor ve ilerleme kaydedebiliyorken sen günde 13-14 saat çalışıp verim alamazsın.Bu tamamen senin ev-dershane ortamına,bir işte çalışıp çalışmadığına,yoksa evli misin,evli ve çocuğun mu var gibi çeşitlendireceğin sorulara göre değişecektir.
Önerimiz ortalama olarak KPSS için günlük çalışma süresini:
- 7-8 saat olarak diyebiliriz.Ama tabii ki dediğimiz gibi kişiden kişiye değişir.
- Hatta yukarıdaki soruların ”Hayatında oluşturduğu cevaplar çerçevesinde sana kalan zamandan kişisel ihtiyaçların için ayırdığın zamanı çıkartacaksın.Geri kalan tüm zamanda ders çalışacaksın” da diyebiliriz.
KPSS ‘ye Nereden Başlamalı?
KPSS ye nereden başlamalı dediğinizi duyar gibiyiz.Değerli arkadaşlar öncelikle ihtiyacı belirlemelisiniz.İhtiyacınız ne,günde kaç saat çalışmalısınız,çalışan mısınız,yoksa çocuğunuz mu var?
Bu soruları kendinize göre cevaplayıp:
- 1.adım olarak Hocalarınızı,dershanelerinizi,kaynaklarınızı,website arkadaşınızı( 😀 ), hatta size destek olacak arkadaş seçiminizi bile yapın. Çünkü süreç uzun.
- 2. adım ise en önemlisi.Vakit kaybetmeden bugün yarın demeden,ertelemeden hatta ve hatta bu yazıyı okuyorsanız direkt şimdi başlayın.Çünkü erteledikçe ertelenecek.Biz bile bu yazıyı size bugün yarın yazalım diye diye erteledik.Alın size canlı örnek 🙂
KPSS Sınavına Kaç Ayda Hazırlanılır?
KPSS sınavına kaç ayda hazırlanılır sorusunun net bir cevabı tabii ki bulunmamakla kişiden kişiye değişmektedir.Şöyle ki temeli olan bir hukukçu sınava 3-4 ay çalışıp 90+ puan alabiliyorken sınava tam teşekküllü 1 yıl hazırlanmış bir başka öğrenci aynı puanı alamamaktadır.
Önerimiz;
- Temeli olan bireyler için 6 ay
- Temeli olmayan bireyler için minimum 9 ay -1 yıl arasında değişmektedir.
Diğer sınavlara nasıl çalışıldığını okumak isterseniz sol tarafta bulunan kenar çubuğunu inceleyebilirsiniz. Bu siteye mobilden girmiş olan siz değerli okuyucularımız için kenar çubuğu sayfaların en altında yer almaktadır.
ÇIKMIŞ KPSS LİSANS TÜRKÇE KONU – SORU DAĞILIMINA BURADAN BAKABİLİRSİNİZ !
ÇIKMIŞ KPSS LİSANS MATEMATİK KONU – SORU DAĞILIMINA BURADAN BAKABİLİRSİNİZ !
ÇIKMIŞ KPSS LİSANS GEOMETRİ KONU – SORU DAĞILIMINA BURADAN BAKABİLİRSİNİZ !
ÇIKMIŞ KPSS LİSANS TARİH KONU – SORU DAĞILIMINA BURADAN BAKABİLİRSİNİZ !
ÇIKMIŞ KPSS LİSANS COĞRAFYA KONU – SORU DAĞILIMINA BURADAN BAKABİLİRSİNİZ !
ÇIKMIŞ KPSS LİSANS VATANDAŞLIK KONU – SORU DAĞILIMINA BURADAN BAKABİLİRSİNİZ !
KPSS ÇALIŞIRKEN UYGULANMASI GEREKEN ADIMLAR
- KPSS için Belirli Bir Plan Hazırlayın
- Uyku Düzeninizi Oluşturun
- Çevreden Gelebilecek Şeyleri (söz,iş konusu vs…) Önemsemeyin
- Çalışma Ortamınızı Oluşturun
- Hoca,Dershane veya Etüt Seçimlerinizi Ayarlayın
- KPSS Kaynak Seçimlerini Doğru Yapın
- Sosyal Medya Kullanımını minimuma İndirgeyin
-
Belirli Bir Plan ve Program Hazırlayın
KPSS’ye çalışırken plan ve programlar olmazsa olmazların başında gelmesi gerekir. Gireceğimiz sınav hangi sınav olursa olsun belirli bir plan ve program dahilinde hareket etmek başarının vazgeçilmez ilkesidir.
Çalışma planını hazırlarken evet, ders çalışmalıyım şeklinde değil de konuların ne zaman biteceği, tekrarların hangi aralıklarla yapılması gerektiği, ders videolarının kaçar adet izleneceği ve deneme sınavlarının ne kadar sıklıkla yapılacağı vb. gibi şeyler dahilinde yapılması gerektiğini unutmamalıyız.
Sınav sürecine hazırlanırken tüm enerjiyi başta veya dönem ortasında bitirecek şekilde değil tüm sınav sürecine yaymalıyız.
-
KPSS için Uzmanından Tavsiye !
Ders çalışma planınızı hazırlayın ve kendinizi zorlayın. Başta zor olsa da oturduğu zaman tıkır tıkır işleyecektir. Genel ve özel altında 2 farklı plan hazırlanmalıdır. Genel planlama da konuların ve videoların ne zaman biteceği deneme sınavlarına ne zaman başlanacağı ve hangi ayda nerede olunmalı gibi genel durumlar olmalıdır.
Özel planlama ise günlük ve haftalık planlamadır. Burada günlük kaç saat ve kaç farklı derse çalışılacak, haftalık ve günlük tekrarlar ne zaman yapılacak gibi durumların olduğu planlamadır. Unutulmamalıdır ki haftalık plan bir kağıda yazılıp rahat görülebilecek yere asılmalı ve o sayede ders çalışma azmi tetiklenmelidir.
-
Uyku Düzeninizi Belirleyin
KPSS ye çalışırken bu sınav hazırlık sürecinde uyku düzeni çok önemlidir. Kesinlikle şu saatte çalışmak başarı getirir gibi bir durum bulunmamaktadır. Ancak ders çalışacak vücut uykusunu almış ve dinç olmalıdır. Burada genel olarak günlük 6-8 saatlik uyku yeterli olacaktır. Geriye kalan zaman ders çalışma planına göre ayarlanmalıdır.
-
Çevre Etkisinden Kurtulun
Yazdığımız maddeler içinde, uygulanması belki de en zor maddedir. Çevrenizdeki çalışma motivasyonunuzu düşürecek herkesten (akraba vs. ) kurtulmaya bakın. 🙂
-
KPSS için Uzmanından Tavsiye !
Bu sorunun çözümündeki en güzel yol, bu maratonunun sonundaki yaşayacağınız ve yaşatacağınız mutluluğu unutmamaktır.
-
Çalışma Ortamınızı Oluşturun
Değerli arkadaşlar, ders çalışan bireyin bulunduğu ortam ve pozisyonu çalışılan dersten alınan verimle doğrudan bağlantılıdır. Çalışma masası üzerinde ders çalışmanıza mani olacak ve aklınızda yer edinebilecek hiçbir materyalin bulunmaması gerekir. Ayrıca çalışırken ve video izlerken yatar ,uyur ve uzanır pozisyonda ders dinlemek verimi oldukça düşürmektedir.
-
Ders Ders Hoca Seçimleri Yapın
Öncelikle bu madde internetten dersleri dinleyecek arkadaşlar içindir. Fazla zaman kaybetmeden hızlı bir tarama yapmalısınız. Bunun neticesinde ders ders hangi hocanın anlatış biçiminin size daha fayda sağlayabileceğini görüp,karar vermelisiniz. Ardından o hocalarla video derslere başlanmalıdır. Bunların yanında bakmak isterseniz sizler için hazırlamış olduğumuz anasayfada yer alan ders kategorilerimize (Matematik, Türkçe …) bakmanızı tavsiye ederiz.
-
KPSS için Uzmanından Tavsiye !
Anlatılmak istenen dersleri internetten ilk defa dinleyecek kişi bir hoca belirleyip yoluna onunla devam etmelidir. Çünkü aynı dersi farklı farklı hocalardan dinleyen kişinin konuyu anlaması zorlaşacak ve eğer dinlediği daha önce anladığı bir konuysa kafası karışacaktır. Ancak ilk izlemeyi bitirip belirli seviyenin üzerine çıkmış kişiler tekrar amacı ile farklı hocaları dinleyebilirler.
-
Kullanacağınız Kaynakları Doğru Seçin
KPSS hazırlık kitapları olarak öncelik referans noktanız, soru bankasında ÖSYM çıkmış sorularına paralel şekilde hazırlanan soru bankaları olmalıdır. Konu anlatımlarda ise size hitap eden kitapları seçmelisiniz. Ya da kullanımında daha önce yarar sağlamış kişilerin önerilerine istinaden alacağınız kitaplar olmalıdır.
Bu arada sadece bir tane konu anlatım kitabınız olmalıdır. Birden fazla konu anlatım kaynağına başvurmak kafa karışıklığına yol açabileceği gibi ekonomik de olmayacaktır. İlerleyen zamanlarda bu zorlu sınav sürecinde sizler için özenle seçmiş olduğumuz kaynakları paylaşacağız.
-
KPSS için Uzmanından Tavsiye !
Burada tüm seçimler (soru bankası konu anlatım deneme sınavı vb.) çıkmış sınav sorularına bağlı olarak yapılmalıdır. İnternetten alış veriş yaparken kitapları almadan önce mümkünse kendi şehirlerinizdeki kırtasiyelerden alacağınız kitapları her yönüyle inceleyin.
-
Sosyal Medyayı Kontrollü Kullan
Sınav sürecinde sosyal medyayı kullanmak isteyen arkadaşlar bunu abartmadan yapmalıdır. Kendini güncel tutan, anlatışını beğendiğiniz birkaç hocayı ve fayda sağlayacağını düşündüğünüz sayfaları takip etmeniz yeterlidir.
-
Bol Soru Çözün
Sınavların değişmez kuralı bol bol soru çözmektir. Kaynak seçimi maddesinde belirttiğimiz gibi soru bankası seçildikten sonra konu bitimlerinin ardından soru çözümü yapılmalıdır. Çözülen soruların niteliği çok önemlidir. Mümkün olduğu kadar soru çözülüp konular pekiştirilmelidir.
-
KPSS için Uzmanından Tavsiye !
Burada çözülen soruların çalışan kişiye neler kattığı çok önemlidir. Bilinen konulardan bol soru çözüp, bilinmeyen konulardan çok az soru çözmek denemelerde net artımında fayda sağlamayacaktır. Özetle öğrenci sınav sürecinde bildiğini unutmaması gerektiği gibi, öğrenemediğini ise öğrenip pekiştirene kadar o dersin konularına ve sorularına gömülmelidir.
-
Belli Aralıklarla Tekrar Edin
İlk olarak öğrenilen bilgiler çok fazla olacağı için zamanla unutulmaya yüz tutulacaktır. Ancak bu durumu yaşamamak için ise tekrar yapılması şarttır. Tekrarlar ise kısa ve uzun zaman aralıkları ile genel ve özel tekrar şeklinde yapılmalıdır. Genel tekrarlar ayda bir ve dönemlik olarak yapılmalıdır. Özel tekrarlar ise kısa süre zarfında fazla vakit almayacak şekilde yapılmalıdır.
Bu sınav sürecinde size arkadaşlık edebilmek için uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden faydalanarak ücretsiz şekilde hizmetinize sunduğumuz bu sitede anasayfada yer alan KPSS bölümündeki derslere (Matematik, Geometri, Türkçe, Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık, Güncel Bilgi) nasıl çalışacağınızı 2-3 dakikalık okuma süresinde okuyup nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Soru, görüş ve önerilerinizi yorum ve iletişimden iletebilirsiniz.
BAŞARILAR…