Tarih ülkemizde yapılmakta olan milyonların girdiği KPSS, TYT, AYT vb. sınavlarda karşımıza soru olarak gelmektedir. Tarih soruları da bu sınavlarda önemli bir yere sahiptir.
Sınava dair sorularınızı sormak ve son durumları anlık takip edebilmek için bizi, burayı tıklayarak ➞ İnstagram’dan takip edebilirsiniz.
Bu yazımızla KPSS tarih dersine genel anlamda nasıl çalışılması gerektiğini okuduktan sonra diğer derslerimiz için sol taraftaki kenar çubuğunu inceleyebilirsiniz. Bu siteye mobilden girmiş olan siz değerli okuyucularımız için kenar çubuğu sayfaların en altında yer almaktadır. Ayrıca kısa bir süre içinde KPSS tarihin konuları ile eş zamanlı olarak diğer derslerin konularına da nasıl çalışılması gerektiğinin can alıcı noktalarını hizmetinize sunacağız.
GÜNCEL KPSS LİSANS TARİH KONU-SORU DAĞILIMI
TARİH NEDİR?
Tarih kısaca geçmişte yaşamış insan toplumlarının birbirleriyle olan ilişkilerini ,kültürlerini, medeniyetlerini, sosyo-ekonomik yapılarını belgelere dayandırarak neden sonuç ilişkisi çerçevesinde objektif olarak inceleyen bilime tarih denir. Daha geniş tanımına buradan ulaşabilirsiniz.
KPSS TARİH DERSİNE ÇALIŞIRKEN YAPILMASI GEREKENLER
- Tarih Sevmiyorum Demeyin, Çalışın
- Ön Yargınızı Kırın
- Plan hazırlayın
- Yazarak Çalışma Yapın
- Bol Tekrar ve Bol Soru Çözümü Yapın
- Yorum Sorularına Dikkat Edin
-
Ön Yargınızdan Kurtulun
Tarih dersi müfredatının uzun olması itibari ile öğrenciler arasında korkulan derslerin başında gelmektedir. Burada çevreden duyulan çok uzun ,çok bilgi var, hangi birini ezberleyeceğim gibi moralinizi bozacak sözlere kulak asmayınız. Tarih dersini sevmeye çalışın.
Bu dersin müfredatı uzun olsa da sınavı kazanıp hedefinize ulaşmanız da soru sayısı itibariyle büyük öneme sahiptir. Burada yapmanız gereken hedefe ulaşmada gerekli olan adımları bir bir atarak hedefe ulaşıp hayırlısı ile atanmaktır.
-
Konu Anlatım için Plan Hazırlayın
Konu çalışması KPSS tarih dersi için kritik öneme sahiptir. Çünkü direkt bilgi soruları sorulmaktadır. Bu sorular ancak sağlam bir konu çalışması ile cevaplanabilir. Burada kişi kendisini tanımalı, ÖSYM çıkmış sorularını inceleyerek hangi konuya hakim olup olmadığını belirlemelidir.
Bundan sonra konuların uzunluklarına göre hangi konunun ne zaman bitmesi gerektiğini anlatan genel bir şablon veya plan hazırlamalıdır.
-
KPSS Tarih için Uzmanından Tavsiye !
Burada size tarih dersi için nasıl bir plan oluşturmanız gerektiğini ve bunun detaylarını anlatacağız. Öncelikle konu anlatım için internetten anlatımını beğendiğiniz bir öğretmen belirlemelisiniz. Konu anlatım dikkatlice dinlenmelidir. Konulardan sınavda gelen soru sayısına göre ve konunun uzunluğuna göre tahliller yapılmalıdır. Ağırlık verilmesi gereken konulara daha çok zaman ayırarak bir konu anlatım planı hazırlanmalıdır. Yani gelen soru sayısı dağılımına göre konu çalışması yapılmalıdır.
Örneğin İslamiyet Öncesi Türk Tarihi (İÖTT) konusundan 1-2 soru gelirken İnkılap Tarihi konusundan 10-12 soru gelmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken İslamiyet Öncesi Türk Tarihi konusunu önemsizleştirmeden, atlamadan ama üzerinde fazla bir zaman da kaybetmeden çalışma planı hazırlanmalıdır.
Bu plan çalışması için yardım almak isterseniz sorularınızı iletişimden bizlere ulaştırabilirsiniz.
-
KPSS Tarih için Modüler Olarak Çalışma Yapın
Konu çalışması yapılırken ilgili konu parçalara ayırılarak çalışılmalıdır. Örneğin İÖTT konusu çalışılırken İslamiyet Öncesi Türk Tarihi siyasi tarihi ve İÖTT kültür medeniyeti gibi İÖTT konusunu parçalara ayırarak konu çalışmasını daha kolay hale getirmelisiniz. Bu parçalamayı her bir konu için mikro düzeyde, üniteler için makro düzeyde yapmalısınız.
Üniteler için ayırma ise birinci bölüm İslamiyet Öncesi Türk Tarihi, İlk Müslüman Türk Devletleri, Anadolu Selçuklu Devleti , ikinci bölüm Osmanlı Tarihi; üçüncü bölüm İnkılap Tarihi, son bölüm Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi şeklinde olmalıdır.
-
KPSS Tarih için Yazarak Çalışma Yapılmalı
Bu maddemiz bilgilerin zihinde kalıcılığını artıran bir yöntemdir. Tarih dersinde birçok bilgi, birçok savaş, birçok anlaşma isimlerini sizden bilmeniz istenmektedir. Öğrendiğiniz bilgilerin görsel hafızaya yazılarak kaydedildiği zaman hatırlanması daha kolay olduğu bilimsel olarak da ispatlanmıştır. Çünkü yazma işlemi sırasında gözümüz, elimiz, kulağımız ve bütün dikkatimiz yazdığımız yazıya odaklanır. Bunun sonucunda kalıcılık artmış olur.
-
KPSS Tarih için Uzmanından Tavsiye !
Özellikle tarih bilgisi zayıf olan öğrencilerin yazarak çalışma yapması gerekmektedir. Zamanı daha az olan kişiler en azından konuların içindeki önemli yerleri yazması kişinin başarılı olmasında etkili olacaktır. Yazma işleminde dikkat edilmesi gereken husus her şeyin yazılmamasına dikkat edilmelidir.
Her şey yazılması durumunda belli bir süre sonra yazılmış olan notlar çalışana çok fazla gözükebilir, çalışanın dersten korkmasına neden olabilir. Dolayısı ile çalışanın bıkıp ders çalışmasını bırakmasına neden olabilir. Bu duruma mahal vermeden ayarında yazarak not tutmak da önemlidir.
-
Bol Soru Çözümü Yap
Bütün sınav çalışmalarında vazgeçilmez ilke soru çözümüdür. KPSS tarih soru bankası seçimi ÖSYM çıkmış sınav sorularına yakın olan soru bankası seçilmelidir. Ayrıca seçilen KPSS tarih soru bankasının çözümlü olmasına dikkat edilmelidir. Kişi seviyesine göre minimum 1 tane soru bankasını bitirmelidir. Kişi seviyesine göre bu soru bankası sayısı artıp azalabilir.
2 tane soru bankası çözmeyi düşünen biri için çalışma şu şekilde olmalıdır: Bu soru bankaları çözümü bir soru bankasından konu çalışması ile paralel olacak şekilde gidilmeli diğer soru bankasının çözümü ise bir iki konu geriden gelinerek çözülmelidir.
Yani konu çalışmasında Osmanlı Tarihi konusundaysanız birinci soru bankanızda Osmanlı tarihini çözüyor olmalısınız. Ancak ikinci soru bankanızda ASD konusunu (Osmanlı’dan önceki konuyu) çözüyor olmalısınız . Bu sayede geçmiş konuları da unutmadan ilerleme sağlayacaksınız.
-
KPSS Tarih için Uzmanından Tavsiye !
Soru çözümünü her konu anlatım çalışmasının bitiminden hemen sonra yapın. Çalışma süreci aşamaları; videolardan kısa notlar alarak ders anlatımı dinleyin. Sonra notlardan ve konu anlatım kitabından konu tekrarı yapın. Soru bankasından soru çözümü, son olarak da çözülen soruların analizini güzel bir şekilde yapın.
Burada dikkat edilmesi gereken her konu bitiminden sonra diğer konu anlatım çalışmasına geçmeden çalışılan konu ile ilgili soru çözümü yapılmasıdır. Çözdüğünüz soruların analizinde sadece yanlış ya da boş soruların çözümlerini okuyup anlamanız yetmez. Doğru yapılan soruların da çözümlerini okuyup analiz etmelisiniz. Soru çözüm analizleri konu çalışması sırasında eksik kalan bilgileri tamamlamada size çok yardımcı olacaktır.
-
Belli Aralıklarla Tekrar Yap
Tarih dersi için tekrar çok önemlidir. Burada her hafta – her ay olmak üzere periyodik tekrarlar yapılmalıdır. Tekrar yapılırken konu çalışmasıymış gibi aşırı zaman kaybı olmamalıdır. Tekrarlar toplu hale getirilmeden modül modül yapılmalıdır. Özellikle tüm konular bittiğinde bütün notları baştan sona kadar tekrar etmek yöntemi yanlıştır. Konu konu tekrar yapılmalıdır.
-
KPSS Tarih için Uzmanından Tavsiye !
Öncelikle okuyacağınız detayların en fayda veren detaylar olduğu ve tecrübe edinen öğrencilerden de faydalanıldığı unutulmamalıdır. Tarih dersinde tekrarın aşamalarını detaylı bir şekilde anlatacak olursak her konu anlatım bitirilip soru çözümü öncesi ilk tekrar yapılmalıdır. Haftada bir ya da iki haftada bir ilgili o iki haftada bitirilen konular tekrar edilmelidir. Aylık tekrarda ise o zamana kadar bitirilen konular genel olarak tekrar edilmelidir.
Ünite olarak genel tekrarlar ise İÖTT, İlk Müslüman Türk Devletleri, Anadolu Selçuklu Devleti bitiminde genel bir tekrar yapılmalıdır. Sonra Osmanlı’ya geçilmeli Osmanlı bitiminde İÖTT, İMTD, ASD ve Osmanlı Tarihi genel olarak tekrar edilmeli ardından inkılap tarihine geçilmelidir. Çağdaş Türk Ve Dünya Tarihi konusuna geçiş de aynı şekilde geçmiş konular tekrar edildikten sonra yapılmalıdır.
Tekrarlar yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus sadece notlardan okuyarak tekrar yapılamamasıdır. Notlardan okuma işlemi yapıldıktan sonra ilgili konu ile alakalı soru çözümü yapılmalıdır. Bu sayede tam manası ile tekrar yapılmış olur ve sizlere fayda sağlayacaktır.
-
KPSS Tarih için Özel Çalışma Yapmalısın
Özel çalıma nedir ? Sizleri maksimum seviyeye ulaştıracak çalışmalardır. Bu çalışmalar; konu çalışması sırasında olayların kronolojik olarak sıralandığı şemalar oluşturulmalıdır. Bu şemalar oluşturulurken özellikle birçok olayın sıkışmış olduğu 1900 ile 1918 arsı 1918 ile 1923 arası gibi tarihler seçilip şemalar yapılmalıdır.
Bazı ıslahatları , savaşları kolay ezberlemek için baş harfleri ile kodlama yapmalısınız. Örneğin Osmanlı haçlı savaşlarının baş harfleri ile oluşturulan SINAV2 kodu pratik şekilde akılda kalabilmektedir.
Konular arasındaki bağlantıları belirlemelisin. O bağlantılar sayesinde ezberleme yapmadan konuyu daha iyi oturtmuş olacaksınız. Bu bağlantı kurma işlemi hangi anlaşma hangi savaşı tetikliyor. Bir bölgeye göç neleri tetikler vb. gibi sorulara cevaplar bularak yapılır.
Kritik olan Sanayi Devrimi, Kavimler Göçü, Fransız İhtilali gibi olayların neleri tetikledikleri iyi analiz edilmelidir. Anlaşma, bölge gibi önemli kavramların birden fazla isimleri olabilmektedir. Bu kavramların ikinci isimlerini bilmekte yarar vardır. Gruplandırma çalışması yapılmalıdır. Özellikle 4’lü olan olayların 5.si verilerek sorular oluşturulabildiği gibi 3’lü olan bilgiler ise öncüllü sorularda sorulabilmektedir.
-
Yorum Soruları için Dikkat Et !
Bu maddeyi özellikle koymak istedik. Bilgi sorularında Şu nedir, Ne zaman oldu vb. direkt cevap verebileceğiniz sorular sorulmaktadır. Ancak yorum sorularında bir olayın birçok yönü vardır ve bu yönler sizlere sorulur. Bu sorularda kesin cevaba ulaşamasanız da diğer 4 şıkkı yanlış olarak niteleyerek doğru cevaba ulaşmalısınız.
Özetle; cevabı bazen direkt doğru cevabı bularak elde edemeyebilirsiniz. Diğer şıkların yanlış cevap olduğunu bularak doğru cevaba erişmelisiniz.
KPSS sürecinde size arkadaşlık edebilmek için uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden faydalanarak ücretsiz şekilde hizmetinize sunduğumuz bu sitede anasayfada yer alan KPSS bölümündeki derslere (Matematik, Geometri, Türkçe, Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık, Güncel Bilgi) nasıl çalışacağınızı 2-3 dakikalık okuma süresinde okuyup nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Soru, görüş ve önerilerinizi yorum veiletişimden iletebilirsiniz.
BAŞARILAR…
4 yorumlar
Her ders için kaynak öneriniz var mı?
Güzel bilgilendirme 👍
Çok teşekkürler kısa öz ve faydalı bilgilerdi
Rica eder,başarılar dileriz.