Türkçe, ülkemizdeki milyonlarca kişinin girdiği KPSS, ALES, TYT, AYT vb. gibi sınavlarda karşımıza soru olarak gelmektedir. Türkçe soruları da bu sınavlarda çok önemli bir yer tutmaktadır.
Sınava dair sorularınızı sormak ve son durumları anlık takip edebilmek için bizi, burayı tıklayarak ➞ İnstagram’dan takip edebilirsiniz.
Bu yazımızla KPSS Türkçe dersine genel anlamda nasıl çalışılması gerektiğini okuduktan sonra diğer derslerimiz için sol taraftaki kenar çubuğunu inceleyebilirsiniz. Bu siteye mobilden girmiş olan siz değerli okuyucularımız için kenar çubuğu sayfaların en altında yer almaktadır. Ayrıca kısa bir süre içinde KPSS Türkçenin konuları ile eş zamanlı olarak diğer derslerin konularına da nasıl çalışılması gerektiğinin can alıcı noktalarını ücretsiz bir şekilde bu sitede hizmetinize sunacağız.
GÜNCEL KPSS LİSANS TÜRKÇE KONU-SORU DAĞILIMI
KPSS TÜRKÇE DERSİNE ÇALIŞIRKEN YAPILMASI GEREKENLER
- Plan Hazırlayın
- Günlük Paragraf Rutini Oluşturun
- Dil Bilgisini Önemsiz Olarak Görmeyin
- Hız-Soru ve Sınav-Zaman Dengesini İyi Belirleyin
- Bol Bol Soru Çözün
- Dil Bilgisini Zaman Zaman Tekrar Edin
-
KPSS Türkçe için Plan Hazırlayın
Ulaşılmak istenen hedef ne olursa olsun o hedefe ulaşmak için bir plan hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. KPSS ’ye hazırlanan öğrencilerin hedefi ise KPSS ’de başarılı olmaktır. Sınavda başarıyı elde etmek için bir plan ve program çerçevesinde hareket etmek bir tercih değil, zorunluluktur. Bu zorunluluğun farkında olarak hareket edilmeli plan çalışması çok özenli bir şekilde yapılmalıdır.
Plan büyük düzeyde sınavın geneline yönelik hazırlanmalıyken küçük düzeyde ise ders ders hazırlanmalıdır. Bu şekilde plan; mikro ve makro düzeyde hazırlandığı takdirde kişinin başarıya ulaşması daha kolay hale gelecektir.
-
KPSS Türkçe için Uzmanından Tavsiye !
KPSS Türkçe dersi için plan şu şekilde olmalıdır. Öncelikle dersi üç bölüme ayırmalısınız. Bu bölümler dil bilgisi, paragraf ve sözel mantık bölümleridir. Dil bilgisi ve sözel mantık bölümleri için anlatım tarzıyla size hitap eden Youtube ‘tan bir öğretmen belirlemelisiniz. Dinleyeceğiniz öğretmenin videolarını ve konularını ne zaman bitireceğinizi gösteren çalışma takvimi hazırlamalısınız. Her konu bitiminde konu çalışmasını test çözümleri ile desteklemelisiniz. Konu ağırlıklarına göre çözülecek minimum soru adedi belirlenmelidir.
Paragraf çalışması için ise belirli sayıda günlük minimum 15-20 soru ve ileriye doğru artacak şekilde rutin soru çözümleri yapılmalıdır. Bu plan çalışması fazla zaman kaybetmeden hızlı şekilde yapılmalı bir an önce çalışma aşamasına geçilmelidir.
-
Günlük Paragraf Rutini Oluşturun
KPSS Türkçe soru dağılımı; 4 soru sözel mantık, 5-7 soru dil bilgisi, 19-21 soru ise paragraf sorusu şeklindedir. Soru dağılımından görüldüğü üzere Türkçe dersinin en önemli kısmını paragraf soruları oluşturmaktadır. Paragraf soruları hem adedinin çokluğu bakımından hem de sorunun kendisinin uzun olması bakımından zaman kaybettiren sorulardır. Bu sorularda zamanı iyi değerlendirmek için bol bol paragraf sorusu çözmek gerekmektedir.
Soru çözümünü günlük olarak yapmak sizlere soruları hızlı okuma ve soruları hızlı anlama olanağı sağlayacaktır. Burada çözülecek soru sayısı ve çözülen sorunun kalitesi çok çok önemlidir. Sorunun kaliteli olması demek sorunun zor olması demek değil, sorunun ÖSYM çıkmış sınav sorularına paralel olması demektir.
-
KPSS Türkçe için Uzmanından Tavsiye !
Günlük çözülecek soru sayısını kişi kendi seviyesine göre belirlemelidir. Paragraf soru çözümleri muhakkak süre tutularak yapılmalıdır.
Son yıllarda ki paragraf sorularında kişilerden bir kelimenin ya da bir cümlenin ne anlama geldiği sorulmaktadır. Burada sorulan kelime veya cümlelerde anlamı pek bilinmeyen kelimeler seçilmektedir. Kelime anlamları direkt olarak soru çözümünü etkilemektedir. Ayrıca zor anlaşılan felsefi metinler bilimsel makalelerden kesitler paragraf sorularının içinde ağırlıklı olarak sorulmaktadır. Bundan dolayı bu tarz sorular muhakkak çözülmelidir.
Kişi, kelime haznesini geliştirmelidir. Çözdüğünüz veyahut karşılaştığınız kelimelerin manasını bilmiyor iseniz muhakkak TDK ‘den veya güvenilir sitelerden anlamını öğrenmelisiniz. Genel manası ile sadece paragraf sorusu çözmüş olmak için değil çözdüğünüz her soru sizi geliştirecek şekilde soru çözümü yapmalısınız.
-
Dil Bilgisini Önemsiz Olarak Görmeyin
Bazı kimseler dil bilgisi konularının fazla olması ve çıkan soru sayısının az gibi algılanmasından dolayı dil bilgisine önem vermemektedirler. Bu çok yanlış bir durumdur. KPSS sınavına giren kişi sayısı düşünüldüğü zaman bir soru bile çok önemli olduğu açıktır. Bu durumda sizlerin soru seçme gibi bir kolaycılığa gitme şansı yoktur.
Dil bilgisi konuları çok iyi anlaşılmalı yeterince soru ile pekiştirilmelidir. Bazı ucu açık içeriği çok olan yazım kuralları, yazım yanlışları gibi konular vardır. Bu konuları da Youtube aracılığıyla işinin ehli hocalardan öğrenerek halledebilirsiniz. Ancak tüm kelimelerin doğru yazımını öğrenemediğiniz için eksiklik hissedip de moral motivasyonunuzu düşürmeyin. Öğrenebildiğiniz kadar öğrenmeye çalışın.
Ayrıca benim zaten temelim var liseden gördüğümüz şeyler gibi düşünerek dil bilgisi konu çalışması önemsizce yapılmamalıdır. Çalışma aşamasının her kademesi ciddiye alınarak sağlam bir konu çalışması yapılmalıdır.
-
KPSS Türkçe için Uzmanından Tavsiye !
Dil bilgisi çalışması aşamalı olarak gelişecektir. Bir konuyu öğrendikten sonra diğer bir konuda, öğrenmiş olduğunuz önceki konunun bilgilerini kullanmanız gerekecektir. Çalışma sırasında konuları atlamadan sırası ile çalışma yapmalısınız.
Dil bilgisi konusunda başarılı öğrenciler dil bilgisi sorularını paragraf sorularına nazaran daha kısa sürede çözebildikleri için süre açısından verimlilik elde ederler. Bu süre kazanımı öğrencinin sınavının iyi geçmesini sağlayabilir.
Ancak son zamanlarda sınavlarda dil bilgisi soruları dikkat isteyen gittikçe zorlaşan bir durumdadır. Bu durum göz önünde bulundurularak çalışmalara ağırlık verilmelidir.
Burada sizlere birde özel bir reçete sunmak isteriz.
↓ ↓ ↓
Dil bilgisi konularını öğrendikçe bu konuların uygulamasını rastgele bir paragraf üzerinde uygulamalısınız. Örneğin sözcükte yapı, ses bilgisi, cümlenin ögeleri vb. konuları öğrendiniz. Bu öğrendiğiniz bilgileri bir paragrafın sözcüklerini inceleyerek uygulayınız. Şu sözcükte ünlü düşmesi var, şu sözcükte ünlü türemesi var şeklinde paragrafları tarayarak pratik çalışma yapabilirsiniz. Bu özel reçete sizlere sorularla karşılaştığınız zaman kelimeleri, cümleleri daha pratik analiz etme imkanı sunacaktır. Dolayısı ile sizler daha kısa zamanda doğru cevaba ulaşmış olacaksınız.
-
Hız-Soru ve Sınav-Zaman Dengesini İyi Belirleyin
Hız soru ve sınav zaman dengesini kurmak belki de KPSS sınavının en zor işlerinden biridir. Çünkü KPSS Türkçe soruları zaman kaybettirici ve bu dengeleri bozucu niteliktedir. Bu denge kurulmadan sınava girmek çok kötü sonuçlara neden olabilir. Hız soru dengesi kişinin bir soruyu kaç dakikada çözdüğünün analiz edilmesidir. Kişi, bu dengeyi sınava hazırlık sürecinde kurmalıdır. Kendisinin bir soruyu kaç dakikada çözdüğünü belirlemeli ve bu süreyi minimum düzeye indirmeye çalışmalıdır. Türkçe soruları muhakkak süre tutularak çözülmelidir.
Kişi sadece Türkçe dersi sorularını değil tüm derslerin soru çözümlerini süre tutarak yapmalıdır.
Sınav zaman dengesi ise kişi sınav esnasında hangi derse kaç dakika zaman ayıracağını kişi sınava çalışma sürecinde belirlemelidir. Bu zaman ayarını yapacağı deneme sınavlarında uygulamalıdır.
Deneme sınavlarında sadece kaç doğru kaç yanlış yaptığını değil ne kadar sürede ne kadar doğru yaptığını da incelemelidir. Tüm bu analizle sonucunda kişi kendisinin sınav çözüm taktiğini belirlemelidir. Bu sınav taktiği belirlenmesi, soru-hız, sınav-zaman dengelerinin belirlenmesinde
Türkçe dersi çok kritik bir öneme sahiptir. Türkçe sorularında fazla zaman kaybeden kişi sonrasında eğer matematik çözer ise genel kültür testini yetiştirememe ya da genel kültür testini hızlı çözme ile karşı karşıya kalacaktır. Türkçeden sonra genel kültür çözen kişi ise matematiği yetiştirememe yada matematiği hızlı, dikkatsiz çözme tehlikeleri ile karşı karşıya kalabilir. Tüm bu olasılıkları göz önünde bulundurarak kişi sağlam bir çalışma yapmalıdır.
-
Bol Bol Soru Çözün
Sınava hazırlık sürecinin vazgeçilmez ilkesi soru çözümü yapmaktır. Burada dikkat etmeniz gereken çok soru çözümünü yaparken çözdüğünüz soruların KPSS Türkçe sorularına paralel olmasıdır.
Bolca soru çözdüğü halde başarı sağlayamayan kişiler vardır. Bu kişilerin çözdüğü sorular ya çok basit yada ÖSYM çıkmış sorularının benzeri olmamasından dolayı başarı sağlayamamaktadırlar. Bu yüzden sizlerin rehberi çıkmış sorular olmalıdır. KPSS paragraf çıkmış soruları çıkmış sorulardan kendiniz özütleyebilir veya tümünü bir araya getirmiş kaynakları kullanabilirsiniz.
KPSS Türkçe soru bankası seçimini yaparken aynı şekilde kendinize çıkmış soruları referans almanız gerekmektedir. Soru bankası seçimi ile ilgili sormak istediğiniz sorular varsa iletişimden bizlere ulaştırabilir beğendiğiniz yayınları yorum kısmından paylaşabilirsiniz.
Ayrıca unutmadan söylenmeli ki KPSS Türkçe deneme setleri alıp çözmeniz sınav sürecinde denemelerde etkisini fazlasıyla gösterecektir. Alan deneme dediğimiz bu branş denemelerini her ders için yapmanız büyük fayda sağlayacaktır.
-
KPSS Türkçe için Uzmanından Tavsiye !
Soru çözümünü paragraf ve diğer konular olarak değerlendirmelisiniz. Paragrafı ise günlük rutin olarak yapmalısınız. Diğer konuların soru çözümlerini ise konu konu olacak şekilde konu bitimlerinde yapmalısınız. Konu çalışmasını bitirmeden soru çözümü yapmamalısınız.
Ancak konu çalışması yapmadan önce KPSS Türkçe çıkmış sorular genel olarak incelenmelisiniz. Konu çalışma ve soru bankası seçimini bu doğrultuda yapmalısınız. Bu soru çözümlerinde kritik olan süre ile çözüm yapmaktır. Süre tutmadan Türkçe dersi için soru çözümü yapılmamalıdır.
-
Dil Bilgisini Belli Aralıklarla Tekrar Edin
Dil bilgisi kuralları zamanla unutulabilmektedir. Özellikle unutmaya daha müsait olan yazım kuralları, noktalama işaretleri gibi konuları zaman zaman tekrar etmek gerekmektedir. Ancak en güzel tekrar test çözerek yapılmaktadır. KPSS Türkçe konu anlatımı kısmını hızlı bir şekilde tekrar edip ardından test çözerek tekrar yapılmalıdır. Bu tekrarlar fazla zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Konu çalışması, soru çözümü, konuların tekrarı, soru çözümü olacak şekilde çalışma yürütülmelidir.
KPSS sürecinde size arkadaşlık edebilmek için uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden faydalanarak ücretsiz şekilde hizmetinize sunduğumuz bu sitede anasayfada yer alan KPSS bölümündeki derslere (Matematik, Geometri, Türkçe, Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık, Güncel Bilgi) nasıl çalışacağınızı 2-3 dakikalık okuma süresinde okuyup nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Soru, görüş ve önerilerinizi yorum ve iletişimden iletebilirsiniz.
BAŞARILAR…