NASIL BAŞARDIM?
Merhaba arkadaşlar, Ben İnşaat Mühendisi olarak atanmış ve KPSS’ye 2 defa girip sırasıyla 93.40 ve 92.40 almış olan bir arkadaşınız olarak bu yolda edindiğim tecrübeleri sizlerle paylaşacağım.
2018 KPSS ve 2020 KPSS sonuçlarımın fotoğrafı aşağıda yer almaktadır.
Öncelikle bu okuyacağınız yazıda muhteşem bir plan, taktik vs. gibi şeylerle karşılaşmayacaksınız. Bende sizlerin şu anda yaptığı gibi sıradan bir çalışmayla bu puanları elde ettim. Bu sebeple nasıl hazırlandığımı anlattığım bu yazının okudukça gayretinizi ve azminizi tazelemesini dilerim.
Genel Çalışma
Ben gayet normal ve genel bir çalışma mantığı izledim. KPSS çalışmaya başlamadan önce herkes gibi konu çalışmaya başladım. İlk aylar zamanımın çoğu konu çalışmayla geçti ve internetten iyi anlattığını düşündüğüm hocalardan video konu anlatımı dinliyordum. Video bittiğinde o dersin konusu bitmişse sonrasında konuyu tekrar edip kitaplarımdan o konunun testlerinin çözüyordum.
Mühendislik mezunu olmamdan kaynaklı matematiğim iyi olmasına rağmen matematik çalışmamazlık etmedim. Bol soru çözerek sürekli takviye yaptım. Ayrıca liseden sonra ilk defa tarih, coğrafya ve vatandaşlık görmenin zorlayacağını düşündüm. Ama aşağıda anlattığım yollarla üstesinden geldim.
KPSS’ye girecek arkadaşlar düzenli not tutmalı, soru bankalarında denk geldiği farklı bilgileri not almalı ve sonrasında tekrar etmelidir. Bunlar yapıldığı takdirde istenilen puan kolaylıkla alınacaktır.
2018 KPSS SINAV SONUCUM
2020 KPSS SINAV SONUCUM
TÜRKÇE
Türkçe dersi için günde minimum 20 tane paragraf çözülmelidir. Konular bittikten sonra hemen hemen her hafta dil bilgisi tekrarı yapılıp soru bankasından soru çözümleri yapılmalıdır. Son sınavlarda ÖSYM Türkçede oldukça zorlamaya başladığı görülüyor. Bunun için sınava hazırlanacak arkadaşların KPSS çıkmış kaynaklarının yanında ALES soru bankalarını ve ALES çıkmış sorularını da çözmelerini tavsiye ederim.
Sınavda Türkçe’nin en belirleyicisi sözel mantıktır. Sözel mantıktan bol soru çözmek, farklı soru tiplerini görmek çok önemlidir. Sınavdayken sözel mantığı çabucak çözmek bana özgüven kazandırmıştı. Eğer tabloyu doğru kuramaz iseniz 4 soru birden gidiveriyor ve bu da sınav boyunca sizi strese sokuyor. Bu sebeple günde, en az 2 ya da 3 sözel mantık çözülmesini tavsiye ediyorum.
KPSS Türkçe nasıl çalışılır yazısını okuyabilirsiniz.
MATEMATİK
Matematik dersi için konu anlatımı bir kere bitirdikten sonra bol soru çözümü yapılmalıdır ve matematik bence bol soru çözülerek öğrenilir. Şahsen bol bol branş denemeleri, çıkmış sorular ve ALES denemelerini çözdüm. Matematik için piyasada bulunan nerdeyse tüm branş denemelerini çözdüm.
Bu sayede;
2018 KPSS ’de 29 doğru 1 yanlış,
2020 KPSS ’de 28 doğru 2 yanlış yaptım.
KPSS Matematik nasıl çalışılır yazısını okuyabilirsiniz.
KPSS Geometri nasıl çalışılır yazısını okuyabilirsiniz.
TARİH
Tarih dersi için konuyu öğrendikten sonra yapılacak en iyi şey tekrar mahiyetinde de olan bol soru çözmektir. Tarih genel olarak çabuk unutulan bir derstir, bu yüzden haftada bir defa tekrar edilmelidir. Tekrar yapılırken belli parçalara bölüp sürekli ilerleyerek tekrarlar kısa süre içinde bitirilip başa dönülmelidir. Bu sayede tamamı tekrar edilmiş olacaktır.
Piyasadaki bazı tarih soru bankalarında, gereksiz detaylar barındıran sorular bulunmaktadır. Bunlara bakıp kendinizi gereksiz yormayın. Çıkmış sorulara bakarsanız soruların bu kadar saçma ve detaylar barındırmadığını göreceksiniz. Soru çözümünüzü de ona göre şekillendirirsiniz.
KPSS Tarih nasıl çalışılır yazısını okuyabilirsiniz.
COĞRAFYA
Coğrafya dersi için tavsiyem konuları harita çalışmasıyla birlikte öğrenmeye çalışın. Harita çalışmalarında dağlar, platolar, ovalar gibi yer şekillerini çizerek görsel olarak hafızanıza kazırsınız. Malum görsellikle ezberlediğiniz, yazı şeklinde ezberlediğiniz bir ezberden daha kuvvetlidir. İlk konulardan itibaren sıkı tutmaya çalışın. Çünkü neden sonuç ilişkisi içinde ilerler. Böyle yaparsanız hem ezber kolay olur hem de akılda kalıcılığı artar.
Bu şekildeki bir çalışmayla sınavda 18 de 18 kolaylıkla yapılır diye düşünüyorum.
KPSS Coğrafya nasıl çalışılır yazısını okuyabilirsiniz.
VATANDAŞLIK
Vatandaşlık dersi 1.5 ayda kolaylıkla halledilebilecek bir derstir. Detaylardan kaçının. Çıkmış KPSS sorularına bakarsanız bunların olmadığını görürsünüz. Detaylara takılmadan konularınızı bitirin ve sınav haftasına kadar tekrar yapıp soru çözümü yapın.
Vatandaşlıktan sonra 6 tane de güncel bilgi gelmektedir. 3 ü tarih dersinde sorulacak sorulara benzer şeylerden çıkarken 3 tanesi de günümüzden çıkıyor. Ben internette güncel bilgi videoları paylaşan siteleri takip edip, videolarını izleyerek çalıştım diyebilirim.
KPSS Vatandaşlık nasıl çalışılır yazısını okuyabilirsiniz.
ÖZETLE;
Önce bir genel çalışma mantığına ardından derslere değinmek istedim. Bende sizler gibi sıradan bir şekilde çalıştım buna emin olabilirsiniz. Ayrıca bu sitede yazılanları okudum, anlattıklarımdan ayrı bir şey görmedim. Şahsi fikrim 90+ aldıracak şekilde konu konu nasıl çalışıldığının anlatıldığı bu sitenin sizlere yardımcı olacağını düşünüyorum.
Başaracağınıza inanıyorum…
6 yorumlar
Yararlı bilgiler olmuş ama neden iki kere girdiğinizi merak ettim 93 yeterli olmadı mı acaba ? Yüksek alıp yeterli olmazsa çok üzülürüm
Merhaba,yeterli oldu. 🙂
Merhaba, deneyimlerininizi paylaştığınıziçin teşekkürler. Benim de alanım inşaat mühendisiliği. Tarih coğrafya derslerini en son lise ikide görmüştüm. Ve açıkçası genel kültür beni en çok korkutan kısım. Siz genel yeteneği halledip daha sonra genel kültüre
mi geçmiştiniz ya da karışık bir şekilde mi gidiyordunuz? Tarih coğrafya için ne kadarlık bir sürede çalıştınız? Ve son olarak güncel soruları isntagram sayfalarından takip ettim genelde demişsiniz faydalı oldu mu, sınavda güncel soruların kaç tanesini çözdünüz?
Merhaba Nazlıcan, hepsi beraber gitmelidir. Sırasıyla gidilmesi yanlış olmaz ama hepsini rutin bir şekilde doğru programlayarak götürmelisin. Tarih ve benzeri sözel dersler için artık korkma. Çünkü hikayeleştirerek anlatan hocalar var. Youtube’tan faydalan ve asla bırakma. Kesinlikle yapacaksın. SOsyal medyadan güncelleri takip edebilirsin.
6 sorudan 3-4 ünü yakalama ihtimali fazla.
Başarılar dilerim sana.
Günde kaç konu bitireyim
Hocam öncelikle günde şu kadar konu bitireyim bu kadar konu bitireyim diye bir kısıtlama yapamassınız. Kişinin kapasitesi ne kadar ise o kadar hızlı veya yavaş gitmeli. Eğer yapabiliyor, seyrinde gidebiliyor, konuları da iyi anlıyorsanız neden hızlı gitmeyeseniz ki. Sonradan tekrarlar ve denemelerle pekiştirerek sınava hazır hale geleceksiniz.