TYT coğrafya dersinden toplamda 5 soru sorulmaktadır. Bir soruyla binlerin geçildiği sınavda 5 sorunun bizleri nerelere taşıyacağı görülmekte olup TYT coğrafya sınav sürecinde çok önemli yer tutmaktadır.
Sınava dair sorularınızı sormak ve son durumları anlık takip edebilmek için bizi, burayı tıklayarak ➞ İnstagram’dan takip edebilirsiniz.
Değerli arkadaşlar bu yazımızla TYT coğrafya dersine nasıl çalışılması gerektiğini okuyup öğrendikten sonra TYT coğrafya dersine çalışmaya başlamanız size plan-program açısından zaman kazandıracaktır. Sol tarafta yer alan kenar çubuğundan ise diğer derslere nasıl çalışmanız gerektiğini okuyup sonra çalışmaya başlamanız size fayda sağlayacaktır. Bu siteye mobilden girmiş olan siz değerli okuyucularımız için kenar çubuğu sayfaların en altında yer almaktadır.
Bu yazıdaki önermeler, uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden özütlenerek hazırlanmış olup YKS ‘de ilk 5000 ‘e girip TIP fakültesi kazanan öğrencilerden teyit edilmiştir.
GÜNCEL TYT COĞRAFYA KONU-SORU DAĞILIMI
TYT COĞRAFYA DERSİNE ÇALIŞIRKEN YAPILMASI GEREKENLER
- Plan Hazırlayın
- Yaşamdan Örneklere Bakın
- Görsel Argümanlardan Faydalanın
- Çıkmış Soruları Analiz Edin
- Bol Soru Çözün
- Belli Aralıklarla Tekrar Edin
-
Plan Hazırlayın
Ulaşılmak istenen hedef ne olursa olsun o hedefe ulaşmak için bir plan hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. YKS ’ye hazırlanan öğrencilerin hedefi ise YKS ’de başarılı olmaktır. Sınavda başarıyı elde etmek için bir plan, bir program çerçevesinde hareket etmek bir tercih değil bir zorunluluktur.
TYT biyoloji birkaç gün içinde bitebilecek bir ders değildir bunun için düzenli güzel bir programa ihtiyacınız var. İyi program hazırlaya bilmek için öncelikle TYT biyolojideki soru dağılımını bilmemiz gerekir. TYT Coğrafya konuları 2021:
- Doğa ve İnsan
- Dünya’nın Şekli ve Hareketleri
- Coğrafi Konum
- Harita Bilgisi
- İklim Bilgisi
- Yerin Şekillenmesi
- Doğanın Varlıkları
- Beşeri Yapı
- Nüfusun Gelişimi, Dağılışı ve Niteliği
- Göçlerin Nedenleri ve Sonuçları
- Geçim Tarzları
- Türkiye’nin Yeryüzü Şekilleri ve Özellikleri
- Türkiye İklimi ve Özellikleri
- Türkiye’nin Doğal Varlıkları
- Türkiye’de Yerleşme, Nüfus ve Göç
- Bölge Türleri ve Sınırları
- Konum ve Etkileşim
- Coğrafi Keşifler
- Doğa ile İnsan Arasındaki Etkileşim
- Doğal Afetler
TYT coğrafya konuları bu şekildedir. Programınızda eksik olduklarınıza daha fazla önem vererek bir çalışma programı hazırlamanız gerekir.
-
TYT Coğrafya için Uzmanından Tavsiyeler !
Değerli arkadaşlar, aslında birçok şeye çok da uzaktan bakmıyor muyuz sizce de? Üzerinde yaşadığımız evren, doğa… Aslında bilim, dersler sınav bunların hepsi bir bütün halindedir. Bir lise öğrencisinin hayatındaki en önemli şeylerden biri şu an şüphesiz ki Haziran ayında yapılacak olan TYT ve AYT sınavıdır.
Sınavda bizden istenen şeyler aslında hayatın tam da içerisinde olan matematik, her an tükettiğimiz nefeste bile kullandığımız dil bilgisi, geçmişimizi bugüne taşıyan tarih ve bu yazımızda konumuz olan üzerine bastığımız topraklar coğrafya.
TYT sınavında 20 soru olan sosyal bilimler alanının 5 sorusu coğrafya dersinden sorulmaktadır. Peki TYT Coğrafya ’ya nasıl çalışmalıyız?
Coğrafya dersinin temellerini yeterli harita bilgisine sahip olmak ve bu bilgileri harmanlayabilmek oluşturuyor. Coğrafya dersinde başarılı olmak ve 5 soruda 5 net yapabilmek için temel bilgilere sahip olmak gerekiyor. Temel bilgiler; harita bilgisi, iklim bilgileri ve iç kuvvetlerle ilgili bilgilerdir. Özellikle TYT alanında bu üç ana konuda yeterli bilgiye sahip olursanız bu alanda soru kaçırmanız çok zor olur.
Coğrafya dersi öğrencilerin görsel algı becerilerini kullanmalarını sağlayan ve bu konuda en fazla yararlandıkları derslerden biridir. Bu sebeple Coğrafya dersine çalışırken haritaları kullanmak görsel argümanlara sahip olmak dersi daha kolay öğrenmemizi sağlar.
Coğrafya dersine çalışırken ilk olarak temel bilgilere hakim olmamız gerektiğine değindik; bu bilgilerin en önemlisi temel harita bilgileridir. Türkiye’nin fiziki siyasi haritalarıdır. Ders çalışmaya başlamadan önce haritaları önümüze koyup takıldığımız yerlerde görselden yararlanırsak ve harita bilgilerine aşina oluruz.
Coğrafya dersine çalışırken sahip olduğumuz görsel şekillerden ve internette mevcut olan coğrafi videolardan kısa filmlerden yararlanabiliriz. Diğer derslere oranla coğrafya, hayatın daha fazla içinden uygulamalara yer verdiğinden, hatta zaman zaman hayatın tam içinde yaşadığımız bir ders olduğundan dolayı (depremler, doğal afetler) ezberlemeye gerek kalmadan yaşayarak tarihi araştırarak da öğrenerek başarılı olunabilecek bir derstir.
Öğrenme işlemini haritalar, görseller ve videolar aracılığıyla desteklemek yetmez. TYT coğrafya çıkmış soruları taramak gerekir. Çıkmış sorulardan bir önceki yıl olan 2020 TYT coğrafya sorularına biraz daha detaylı bakmak üzere tüm yıllara bakmak gerekir.
TYT coğrafya soru dağılımını netleştirdikten sonra konular öğrenilir ve TYT coğrafya soru bankalarından pekiştirilir. Her konunun ardından gerekli bir test çözümü yapılarak pekiştirmek gerekir. Coğrafya için temel bilgilere sahip olduktan sonra bu bilgileri yorumlamamız istenir. Yorumlama yeteneğimizin ilerlemesi için çok fazla soru taraması yapmalı, farklı kaynaklara yönelmemiz gerekmektedir.
Özellikle TYT bölümü coğrafya dersinde 5 soru denilip geçilmemelidir. 1 sorunun bile sınavda kaç bin kişinin önüne geçireceği unutulmamalıdır. Derse her gün belirli bir zaman ayırılıp kendi zihnimizde bilgiler canlandırılmalıdır. Görsel argümanlara ulaşmanın bu kadar kolay olduğu zamanda telefonumuzdan dahi anında açabilir bilgilerimizi tazeleyebiliriz. Günlük çalışmalarımızı yapmayı unutmamalı bilgilerimizi sürekli pekiştirmeliyiz… Çok da zor değil.
Altı üstü üzerinde yaşadığımız evren…
YKS sürecinde size arkadaşlık edebilmek amacıyla uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden faydalanarak ücretsiz şekilde hizmetinize sunduğumuz bu sitede anasayfada yer alan TYT ve AYT bölümündeki derslere (Matematik, Türkçe, Tarih, Fizik, Coğrafya…) nasıl çalışacağınızı 2-3 dakikalık okuma süresinde okuyup nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Soru, görüş ve önerilerinizi yorum ve iletişimden iletebilirsiniz.
BAŞARILAR…