TYT felsefe dersinden toplamda 5 soru sorulmaktadır. Bir soruyla binlerin geçildiği sınavda 5 sorunun bizleri nerelere taşıyacağı görülmekte olup TYT felsefe sınav sürecinde çok önemli yer tutmaktadır.
Sınava dair sorularınızı sormak ve son durumları anlık takip edebilmek için bizi, burayı tıklayarak ➞ İnstagram’dan takip edebilirsiniz.
Değerli arkadaşlar bu yazımızla TYT felsefe dersine nasıl çalışılması gerektiğini okuyup öğrendikten sonra TYT felsefe dersine çalışmaya başlamanız size plan-program açısından zaman kazandıracaktır. Sol tarafta yer alan kenar çubuğundan ise diğer derslere nasıl çalışmanız gerektiğini okuyup sonra çalışmaya başlamanız size fayda sağlayacaktır. Bu siteye mobilden girmiş olan siz değerli okuyucularımız için kenar çubuğu sayfaların en altında yer almaktadır.
Bu yazıdaki önermeler, uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden özütlenerek hazırlanmış olup YKS ‘de ilk 5000 ‘e girip TIP fakültesi kazanan öğrencilerden teyit edilmiştir.
GÜNCEL TYT FELSEFE KONU-SORU DAĞILIMI
TYT FELSEFE DERSİNE ÇALIŞIRKEN YAPILMASI GEREKENLER
- Genel Çalışma
- Plan Hazırlayın
- Çıkmış Soruları Analiz Edin
- Küçük Notlar Alın
- Belli Aralıklarla Tekrar Edin
- Her gün 10 Soru Çözün
-
TYT Felsefe için Plan Hazırlayın
Ulaşılmak istenen hedef ne olursa olsun o hedefe ulaşmak için bir plan hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. YKS ’ye hazırlanan öğrencilerin hedefi ise YKS ’de başarılı olmaktır. Sınavda başarıyı elde etmek için bir plan, bir program çerçevesinde hareket etmek bir tercih değil bir zorunluluktur.
TYT felsefe birkaç gün içinde bitebilecek bir ders değildir bunun için düzenli güzel bir programa ihtiyacınız var. İyi program hazırlayabilmek için öncelikle TYT felsefe soru dağılımını bilmemiz gerekir. TYT felsefe konuları 2021:
- Felsefenin Alanı
- Bilgi Felsefesi
- Bilim Felsefesi
- Varlık Felsefesi
- Ahlak Felsefesi
- Siyaset Felsefesi
- Din Felsefesi
- Sanat Felsefesi
Bu konular içinden eksik olduklarınızı programınızda daha fazla yer vermelisiniz.
-
TYT Felsefe için Genel Çalışma
TYT ‘de sosyal bilgiler alanında felsefe dersinden 5 soru çıkmaktadır. Felsefe, soyut düşünmeyi gerektiren bir derstir. İyi yorumlama gücüne sahip olmayı ve felsefe kavramlarına hakim olmayı isteyen bir derstir. Bu da ancak çok soru çözerek anlama ve yorumlama gücünün geliştirilmesine bağlıdır.
TYT felsefe konuları yukarıda gösterildiği gibidir. Yapmanız gereken TYT felsefe çıkmış sorularını inceleyip ÖSYM mantalitesini anlamaktır. Nasıl soru geldiğini gördükten sonra hangi TYT felsefe konusuna daha fazla yüklenmeniz gerektiğini öğrenmiş olacaksınız.
TYT felsefe konularını iyi öğrendikten sonra çözülecek her deneme sonrasında deneme analizi yaparak takıldığımız soruların konularına tekrar bakmalıyız. Bu sayede konu çalışmamız minimuma indirgenecektir. Felsefe ezber gerektiren bir ders değildir. Soru çözerken kendi duygu, düşünce ve önyargılarınızı bir kenara bırakın. Bazen bazı sorularda hiç tanımadığınız ‘’düşünür’’, ‘’isim’’ veya ‘’kavramlarla’’ karşılaştığınızda bile, soruyu yanıtlayamayacağınızı düşünmeyin. Yanıtın paragrafın içinde bulunabileceğini asla unutmayın.
Hiç bilmediğimiz kavramlarla da karşılaşabiliriz, böyle durumda soruyu bırakmak yerine kavramın anlamını araştırıp not etmek doğru bir çalışma stilidir. Sözel ifadeleri güçlendirmek, yorum gücünü arttırmak, mantıklı ve sistematik düşünmeleri sağlamak bakımından felsefe sorularının çözümü önemlidir.
-
Basitleştirerek Not Alın
TYT, milyonlarca öğrenci için ortak bir sınavdır. Bu sınavın içerisinde yer alan derslerden biri de felsefedir. Felsefeyi doğru şekilde çalışarak tüm soruları doğru yapabilme şansınız bulunmaktadır. Bunun için öncelikle basitleştirme işlemini bilmeniz gerekir. Konulara çalışırken önce nasıl not alacağınızı bilmelisiniz. Bunun için konuları kısaltarak yazmalısınız. Her cümlenin yabancı kavramlarını bilmeli ona göre basitleştirip cümleyi kendinize göre toparlamalısınız. Anlayacağınız şekilde hazırladığınızda notlarınız çok daha derli toplu olacaktır. Bu sayede tekrar günleri geldiğinde notlarınızı anlayabilmeniz zor olamayacak daha seri şekilde tekrar edebileceksiniz.
-
Konuları Tekrar Edin
TYT sürecinde en önemli detay tekrardır. Özellikle felsefe gibi hatırlanması zor olan derslerin tekrar edilmesi çok daha önemlidir. Bu sebeple tekrarlarınızı düzenli şekilde yapmaya özen göstermelisiniz. Her ay felsefe dersi için tekrar günü düzenlemelisiniz. Bir günü ayırmalı, o güne dek çalıştığınız tüm felsefe konularını gözden geçirmelisiniz.
Felsefe dersi için tekrar yaparken kendi notlarınıza ağırlık verebilirsiniz. Bu sayede farklı kaynaklara bölünmek, zaman kaybetmek yerine düzenli olarak tekrar yapabilirsiniz. Bu noktada önemli olan, kendi notlarınıza güvenebilmenizdir. Bunun için konu çalışırken ne kadar düzenli, anlaşılır not tutarsanız tekrar günlerinizde de o kadar rahat şekilde tekrarınızı tamamlarsınız.
-
Her Gün 10 Soru Çözün
Felsefe dersinin konuları birçok derse nazaran daha azdır. Bu nedenle aylarca tek tek çalışabileceğiniz gibi birkaç ayda toparlayarak da çalışabilirsiniz. Bu süreçte sizin dikkat etmeniz gereken en önemli nokta konuları pekiştirmek, unutmamaktır. Bu nedenle pek çok öğrenci her güne 10 soru uygulaması yapmaktadır.
Her gün 10 tane soru çözdüğünüzde felsefenin tüm konularını aylarca kalıcı kılabilirsiniz. Başlangıçta biraz zor gelen bu uygulama sonunda pekiştirdiğinizi fark edeceksiniz. Düzenli şekilde 10 soru çözmek, ilk konudan son konuya kadar her detayı hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Bunun yanında konu bazında test çözmeniz de gerekir ancak konuları hatırlamak, kalıcı kılmak 10 soru yöntemiyle daha kolaydır.
YKS sürecinde size arkadaşlık edebilmek amacıyla uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden faydalanarak ücretsiz şekilde hizmetinize sunduğumuz bu sitede anasayfada yer alan TYT ve AYT bölümündeki derslere (Matematik, Türkçe, Tarih, Fizik, Coğrafya…) nasıl çalışacağınızı 2-3 dakikalık okuma süresinde okuyup nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Soru, görüş ve önerilerinizi yorum ve iletişimden iletebilirsiniz.
BAŞARILAR…