Değerli arkadaşlar TYT ye nasıl çalışılır,TYT nedir,TYT ne zaman,TYT kaç dakika,gibi soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca YKS sürecini başarıyla yönetip Türkiye 34. sü olmuş arkadaşımızın yazısını buradan okuyabilirsiniz.
Sınava dair sorularınızı sormak, TYT nasıl çalışılır gibi daha özel sorularınıza verdiğimiz cevapları online olarak takip etmek ve son duyuruları anlık takip edebilmek için bizi, burayı tıklayarak ➞ İnstagram’dan takip edebilirsiniz.
YKS’YE KALAN SÜRE
YKS Nedir?
Değerli Arkadaşlar YKS eski sistem isimleriyle YGS ve LYS yerine getirilen Yükseköğretim Kurumlar Sınavı ismiyle bilinen yeni sistemdir.
YKS 3 aşamadan oluşur.
- Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT)
- Oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT)
- Oturum Yabancı Dil Testi (YDT)
TYT Nedir? TYT Kaç Soru?
1.Oturum olan ve açılımı itibariyle Temel Yeterlilik Testi olan TYT ‘de 20 soru Türkçe, 20 soru Matematik , 20 soru Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimleri testlerinden gelir.
TYT Kaç Dakika? TYT 2024 Ne Zaman?
120 soru sorulan TYT için verilen süre 165 dakikadır.
TYT 2024 ne zaman olacağı ÖSYM tarafından açıklanıp geri çekilmiştir. Netleştiği zaman buradan duyurulacaktır.
Diğer sınavlara nasıl çalışıldığını okumak isterseniz sol tarafta bulunan kenar çubuğunu inceleyebilirsiniz. Bu siteye mobilden girmiş olan siz değerli okuyucularımız için kenar çubuğu sayfaların en altında yer almaktadır.
ÇIKMIŞ TYT TÜRKÇE KONU – SORU DAĞILIM ve DETAYLI KONU ANLATIMI İÇİN TIKLAYIN!
ÇIKMIŞ TYT MATEMATİK KONU – SORU DAĞILIM ve DETAYLI KONU ANLATIMI İÇİN TIKLAYIN!
ÇIKMIŞ TYT FİZİK KONU – SORU DAĞILIM ve DETAYLI KONU ANLATIMI İÇİN TIKLAYIN!
ÇIKMIŞ TYT KİMYA KONU – SORU DAĞILIM ve DETAYLI KONU ANLATIMI İÇİN TIKLAYIN!
ÇIKMIŞ TYT BİYOLOJİ KONU – SORU DAĞILIM ve DETAYLI KONU ANLATIMI İÇİN TIKLAYIN!
ÇIKMIŞ TYT TARİH KONU – SORU DAĞILIM ve DETAYLI KONU ANLATIMI İÇİN TIKLAYIN!
ÇIKMIŞ TYT COĞRAFYA KONU – SORU DAĞILIM ve DETAYLI KONU ANLATIMI İÇİN TIKLAYIN!
ÇIKMIŞ TYT FELSEFE KONU – SORU DAĞILIM ve DETAYLI KONU ANLATIMI İÇİN TIKLAYIN!
TYT ÇALIŞIRKEN UYGULANMASI GEREKEN ADIMLAR
- TYT için Plan-Program Hazırlayın
- Çıkmış Soruları Çözün-İnceleyin
- Bolca Tekrar Yapın
- Günlük Paragraf Rutinleri Oluşturun
- Uyku Düzeninizi Oluşturun
- Kaynak Seçimini İyi Yapın
- TYT Denemeleri Çözün
-
Plan Hazırlayın
TYT’ye çalışırken plan ve programlar olmazsa olmazların başında gelmesi gerekir. Gireceğimiz sınav hangi sınav olursa olsun belirli bir plan ve program dahilinde hareket etmek başarının vazgeçilmez ilkesidir.
Öncelikle şunu bilmeniz gerekir YKS sınavı çok zekilerin ya da çok çalışanların başarılı olduğu bir sınav değildir. TYT ve AYT düzenli bir program çerçevesinde asla pes etmeyenlerin başarılı olduğu bir sınavdır. Herkes aynı noktadan başlar ve planlı olanlar kazanır. Başarılı olmak için günlük düzeyde değil aylık düzeyde planlar yapmanız gerekir.
Her ay kendi kafanızdan tasarlayarak konu çalışıp test çözmek yerine plan hazırlamak size çok şey katar. Eğer o gün ne çalışacağınızı biliyorsanız boş yere ne çalışacağınızı düşünerek vakit geçirmemiş olursunuz.
Plan oluştururken günün en verimli olan saatlerinde, yani 9-12 arası anlamakta zorluk çektiğiniz konuları; bir nevi daha az verimli olan 17-20 saatleri arasına iyi yaptığınız konularını koyarsanız hem kötü olduğunuz konuları geliştirme fırsatı bulursunuz hem de iyi olduğunuz konularda bir süreklilik sağlarsınız.
Unutmayın ki çalışma saatlerinizi düzenli bir şekilde arttırmanız gerekir. Bunu bir anda birkaç saat değil günlük 10-15 dakika artırarak yapmak daha verimli sonuçlar getirecektir.
-
Bol bol soru çözün
Değerli arkadaşlar, öncelikle TYT çıkmış soruları inceleyip ÖSYM ‘nin nasıl soru sorduğunu görüp, incelemeniz gerekir.
2020 TYT sorularına buradan ulaşabilirsiniz.
2021 TYT sorularına buradan ulaşabilirsiniz.
2022 TYT sorularına buradan ulaşabilirsiniz.
Çıkmış soruları inceledikten sonra TYT konu anlatım kitaplarından faydalanırken ne sorulduğunu düşünerek çalıştığınızı fark edecek ve daha detaylı çalışmış olacaksınız.
Türkçe ’de yazım yanlışı, imla, noktalama, anlatım bozukluğu, ses bilgisi, sözcükte yapı gibi konuları tamamladıktan sonra bolca soru çözün. Ancak Türkçe netinizi belirleyecek olan ise gerek zorluğu gerek soru sayısı ile paragraftır. Bunun için de her gün en az 20 paragraf sorusu çözün. Bu sayede anlama yeteneğiniz artacak ve paragraf sorularını daha hızlı çözebileceksiniz.
Matematik ’te ise sayısal sorulardan ziyade problem sorularına yoğunlaşın. Günlük 20 problem sorusu çözerek sınavında matematikte 30’un üzerinde net yapabilirsiniz. Üstelik hız kazandığınız takdirde boş sorulara dönecek vaktiniz de olacaktır.
Sosyal bilimler testinde ekstra vakit ayırmanız gereken iki ders bulunmakta: Din kültürü ve felsefe. Unutmayın ki iki dersten de azımsanmayacak derecede fazla soru çıkacaktır (5).
-
Kaynak Kitap Seçimini İyi Yapın
Bol bol soru çözmek önemli evet ama kaliteli soru çözmek daha önemlidir. Piyasada bulunan kitap doldurmak için soru yazan kitapları almanız ve bununla vakit öldürmeniz hatta tüm seneyi bu gibi kitaplarla geçirmeniz sizi fazlasıyla üzecektir. Bu yüzden TYT soru bankası kitaplarını almadan önce ÖSYM ‘mantalitesinde sorular hazırlamış olan kaynak kitapları almalısınız.
-
Konu Anlatım Çalışmanızı Belirleyin
Herkesin anlama ,algılama ve öğrenme şekli kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden dolayı nasıl daha çok verim alıyorsanız öyle çalışmanız gerekir. A kişisi video izleyerek B kişisi konu anlatım kitabından çalışarak daha çok verim alabilir. Siz de en çok verim aldığınız çalışma şekillerini seçmelisiniz. Kulaklarınızı çevresel etmenlere tıkayarak çalışma yönteminizi belirleyin ve çalışmaya koyulun.
Bunun haricinde kesinlikle okuyup/izleyip konuları anladığınızı sanmayın. Konu özetlerini anlayacağınız bir şekilde defterinize yazın. Çalıştığınız konunun testlerini çözerken gerek formüller olsun gerek bilgiler olsun illa ki bilmediğiniz ya da unuttuğunuz şeylerle karşılaşabileceğiniz için koca kitapları kurcalamak yerine yazdığınız notları okuyarak kısa sürede bilgiye ulaşmış olursunuz.
-
İyi Bir Uyku Demek Her Şey Demek
Sınav senesinde çoğu kişinin zorlandığı en büyük sorun uyku düzenini tam oturtamamaktır. “Eee ne yapacağız?” diyenler için alarm kaçınılmaz bir gerçek olacaktır. Uyku düzeni de her şeyde olduğu gibi kişiden kişiye değişmektedir. Uykuda geçen süreden çok uykunun kalitesi önemlidir. 1 saat uyuyup kendini dünyanın en zinde insanı hissedenler olduğu gibi 10 saat uyuyup kendini yorgun hissedenler de vardır.
Uyku konusundaki tavsiyemiz ise; eğer baş ağrıları, boyun ağrıları gibi şikayetleriniz varsa yastığınızı değiştirin. Ufacık bir sorun çok büyük sorunları tetikleyeceğini unutmayın. Çoğu uzmanların da söylediğine göre karanlık bir ortamda uyumanın uyku kalitesini arttırıp daha zinde hissetmenize yardımcı olduğunu unutmayın.
-
Sadece Kendinize Bakın
“Ne demek başkaları ?” şu demek; bu yıl kocaman bir stres küpü olacaksınız. İyiliğinize bile söylenen birçok cümlenin altından olumsuz düşünceler bulmaya çalışacaksınız. Yok komşunun çocuğu 120 soruda 130 net çıkarıyormuş felanlı filanlı muhabbetlerin geçtiği ortamlardan olabildiğince uzak durun.
Uzak duramıyor musunuz, o zaman da hiçbir şeyi takmamanız gerektiğini söyleyeyim. Çünkü o konuşanların çok iyi bildikleri kesin olsaydı sizin sınav motivasyonunuzu düşüreceği yerde oturup “size daha fazla nasıl yararlı olabilirim” diye kafa yorarlardı. Yani moralinizi bozacak etkenler çok olacak, sizi sizden daha iyi kimse anlayamaz. Kulağınızı biraz tıkamaya şimdiden başlayın.
-
TYT için Uzmanından Tavsiyeler !
Öncelikle her önünüze gelen kişinin tavsiyesini dinlemeyin 😀 Kendinizi herkesten daha iyi tanıyorsunuz. Size uymayan, size yararı olmayacak tavsiyelere “tamam” deyip geçin. Ağzı olan herkesin konuşabildiğini unutmayın. J Siz o konuşmalardan size yararı olanları/olacakları seçin ve uygulamaya koyulun.
Yapabildiğiniz konuların üzerine değil, yapamadığınız konuların üzerine gidin. Bir konuda zaten en üst basamakta olduğunuzu, hiç soru kaçırmadığınızı düşünüyorsanız o konu üzerinde daha çok durmanızın bir mantığı olmadığını kavrayın. 1 soru 1 sorudur, yapamadıklarınızla da uğraşın.
Bir konuyu tam anlamıyla anladığınızı düşünüyorsanız konu anlatım çalıştıktan sonra bol bol soru çözün, konuyu pekiştirmiş olacaksınız.
Konularınız bitmese bile haftada 1 TYT deneme çözüp 1 hafta içinde ne kadar ilerlediğinizi görün, bu hem konulardaki eksiklerinizi anlamanızı sağlayacak hem de 1 net bile artırsanız içiniz mutlulukla dolmuş olacak.
Farklı soru tipleri görmeniz çok önemli. Tek bir yayına bağlı kalıp sadece o kitabın sorularını çözmeyin. Her ders için en az 2 kitabınız olsun, farklı soruları görün.
-
Motivasyonu Bırakma !
En önemlisi bunun yalnızca bir sınav olduğunu asla unutmayın. Bu sınav sizin zeka seviyenizi veya yeteneklerinizi yansıtamaz. Sadece kısıtlı zamanda, bilginizi ve test yeteneğinizi ölçmek için var. Bu yüzden öncelikle kendinize karşı dürüst olun. Eksiklerinizden korkmayın. Açıkça eksiklerinizi ortaya koyun ve onları kapatmak için sistemli ve düzenli bir şekilde çalışın. Ta ki tamamen o konulardan emin olana kadar.
Günlük ya da haftalık hedefler koyun ve yapıp yapmadığınızı mutlaka kontrol edin. Elinizden geldiği kadar süre tutarak çalışın, süre tutarak deneme çözün. Diğer bir önemli nokta, belki de en önemlisi motivasyonunuzu yüksek tutun. Geçmişteki başarısızlıklarınızı değil, başarılarınızı hatırlayın. Kendinizi yorgun, yılmış ya da vazgeçmiş bulduğunuzda hayallerinizi aklınıza getirin.
YKS sürecinde size arkadaşlık edebilmek amacıyla uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden faydalanarak ücretsiz şekilde hizmetinize sunduğumuz bu sitede anasayfada yer alan TYT ve AYT bölümündeki derslere (Matematik, Türkçe, Tarih, Fizik, Coğrafya…) nasıl çalışacağınızı 2-3 dakikalık okuma süresinde okuyup nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Soru, görüş ve önerilerinizi yorum ve iletişimden iletebilirsiniz.
BAŞARILAR…
8 yorumlar
Merhaba, sınav anı nasıl yönetilmeli? Heyecan, stresi nasıl halledebiliriz?
Merhaba Furkan,heyecan ve stresin çözümünün kesin bir formulü yok. Çokça çalışmaya devam. Çok çalışarak kesin sınavı halledeceğini düşünürsen bir nebze azaltabilirsin.
Başarılar dilerim sana.
Merhaba, 3-4 tane paragraf kaynağı bitirmeme rağmen sınavda Türkçe netim 20 geldi, ne yapmalıyım nerede yanlış yaptım sizce? Sınavda bir de şıklar üst üste gelince sürekli, hep aynı şık gelmez mantığıyla düşündüğüm için doğru sikkimi bile değiştirmiştim hatırlıyorum şimdi sınav anını. Bundan dolayı da hataya düştüm ve tabii baya stres olmuştum. Ne tavsiye verebilirsin ne yapmalıyım, senin tavsiyen benim için çok değerli.
Merhaba Furkan, Türkçe paragraflar için ÖSYM artık kendini aştı. Bunu aşalı 4-5 yıl oldu. Çok fazla kitap okuyarak,paragraf çözerek ilerlemeli ve beynimizi artık öyle terbiye etmeliyiz.Sınav zamanlarında 3-4 paragraf soru bankası bitirelerek yapılamaz artık. Yani bunu yapmak ihtimaller dahilinde. Oladabilir olmaya da. Bu yüzden elimizden geldiğince paragraf çözmeliyiz.
KOnu çalışırken önce 9. sınıfamı ya da 10. sınıfa mı odaklanmalıyım yoksa her ikisine eşit süre mi ayırmalıyım?
İkisine eşit süre ayırmalısınız.Kaçıncı sınıf olduğunuzu bilmemekle beraber önceliğiniz bulunduğunuz sınıf olmalı.Sonrasında diğer sınıflara ağırlık vererek tyt sürecini sonlamalısınız.Şimdiden başarılar dileriz.
Bütün dersleri bı aradami yurutmelimiyiz yoksa 1 dersi bitirip diğer derslere geçmeli miyiz?
Merhabalar,kişiden kişiye tamamen değişen bir durum. Tüm dersler bir arada giderse hepsi her hafta tekrar edilir.Tek tek gidildiği zaman bir daha o derse gelmek zaman alacaktır.Çoğunluk tarafından derslerin aynı anda götürüldüğü her ne kadar oluyorsa sırasıyla gidilip daha başarılı örneklerde mevcuttur.Yani tamemen kendinizi tanımanız sorunun cevabını bulmanızda yardımcı olacaktır.Başarılar.