TYT tarih dersinden toplamda 5 soru sorulmaktadır. Bir soruyla binlerin geçildiği sınavda 5 sorunun bizleri nerelere taşıyacağı görülmekte olup TYT tarih sınav sürecinde çok önemli yer tutmaktadır.
Sınava dair sorularınızı sormak ve son durumları anlık takip edebilmek için bizi, burayı tıklayarak ➞ İnstagram’dan takip edebilirsiniz.
Değerli arkadaşlar bu yazımızla TYT tarih dersine nasıl çalışılması gerektiğini okuyup öğrendikten sonra TYT tarih dersine çalışmaya başlamanız size plan-program açısından zaman kazandıracaktır. Sol tarafta yer alan kenar çubuğundan ise diğer derslere nasıl çalışmanız gerektiğini okuyup sonra çalışmaya başlamanız size fayda sağlayacaktır. Bu siteye mobilden girmiş olan siz değerli okuyucularımız için kenar çubuğu sayfaların en altında yer almaktadır.
Bu yazıdaki önermeler, uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden özütlenerek hazırlanmış olup YKS ‘de ilk 5000 ‘e girip TIP fakültesi kazanan öğrencilerden teyit edilmiştir.
GÜNCEL TYT TARİH KONU-SORU DAĞILIMI
TYT TARİH DERSİNE ÇALIŞIRKEN YAPILMASI GEREKENLER
- Plan Hazırlayın
- Alan Denemeleri Çözün
- Çıkmış Soruları Çözün
- Küçük Notlar Alın
- Belli Aralıklarla Tekrar Edin
-
Plan Hazırlayın
Ulaşılmak istenen hedef ne olursa olsun o hedefe ulaşmak için bir plan hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. YKS ’ye hazırlanan öğrencilerin hedefi ise YKS ’de başarılı olmaktır. Sınavda başarıyı elde etmek için bir plan, bir program çerçevesinde hareket etmek bir tercih değil bir zorunluluktur.
Bu zorunluluğun farkında olarak hareket edilmeli plan çalışması çok özenli bir şekilde yapılmalıdır. Plan makro düzeyde sınavın geneline yönelik hazırlanmalıyken mikro düzeyde ise ders ders hazırlanmalıdır. Bu şekilde plan; mikro ve makro düzeyde hazırlandığı takdirde kişinin başarıya ulaşması daha kolay hale gelecektir.
Tabii ki de iyi bir program hazırlayabilmek içinde 2020 ve 2021 TYT Tarih çıkmış sorularını incelemeli ve TYT konularının hangilerini olduğunu bilmeliyiz. TYT Tarih konuları 2021 :
- Tarih Bilimine Giriş
- Uygarlığın Doğuşu ve İlk Uygarlıklar
- Eski Türk Tarihi
- İslam Tarihi
- Türk-İslam Devletleri(10-13. yüzyıllar)
- Türkiye Tarihi(11-13. yüzyıllar)
- Beylikten Devlete(1300-1453)
- Dünya Gücü Osmanlı Devleti(1453-1600)
- Yeniçağ Avrupası(1453-1789)
- Osmanlı Kültür ve Medeniyeti
- Arayış Yılları(17. yüzyıl)
- Yüzyılda Değişim ve Diplomasi
- Yakınçağ Avrupası(1789….)
- En Uzun Yüzyıl(1800-1922)
- Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti
- Dünya Savaşı
- Milli Mücadeleye Hazırlık Dönemi
- Kurtuluş Savaşında Cepheler
- Türk İnkılabı
- Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri
- Türk Dış Politikası
Bu paragrafta verilen önermeler tüm dersler için geçerlidir.
TYT tarih konu anlatım çalışırken bu konular içinden eksik olduklarınıza programınızda daha fazla yer vermeli ve TYT tarih soru bankalarından daha fazla soru çözerek pekiştirmelisiniz. Bilmediklerinize daha fazla yüklenerek bilmediklerinizi de belli aralıklarla tekrar ederek tarih dersinde başarı sağlayacaksınız.
-
TYT Tarih için Genel Çalışma
Değerli arkadaşlar Tarih dersine yorumdan çok ezber yapılarak planlı bir şekilde çalışılması gerekir. Özellikle de tarihlerin kronolojik sıralamalarının doğru şekilde bilinmesi gerekir. Tarih sıralamaları doğru bilinirse hangi olayın hangi olaydan sonra olduğunu karıştırma riski minimuma düşer. Ayrıca tarih konuları oldukça fazla olduğundan dolayı kronolojik sıralamaya bağlı olarak çalışılmak çok daha iyi olacaktır. Olay örgüsü doğru bir şekilde analiz edilirse olaylar da birbiri ile daha kolay bağdaştırılır.
Yukarıda yer alan 2021 TYT tarih konularını inceledikten sonra TYT çıkmış sorularına bakın. Hangi konudan ne kadar soru çıktığını gördükten sonra TYT tarih konu anlatım çalışma sıranızı ona göre yapın. En çok soru çıkan konulardan başlayarak sınavlarda en az soru çıkan konulara doğru bir sıralama yapılması hem doğru sayınıza hem puanınıza hem de zamanı iyi kullanmanızı sağlayacaktır.
-
TYT Tarih için Uzmanından Tavsiye !
Tarih dersine kolay bir şekilde çalışmak için öncelikle iyi bir çalışma programı hazırlanmalıdır. Belli günler için oluşturulan bu programa mutlaka uyulması gerekir. Ayrıca tarih konularının kavranmasını kolaylaştıracak tarih atlası, dergi ve görsellerden de yararlanılabilir. TYT tarih konu anlatımı ile ilgili çalışma yapılırken önemli noktaların altı çizilip ufak notlar alınır ve sonrasında her denk gelindiğinde okunursa ister istemez o bilgilerin ezberi sağlanır. Ayrıca bu notlar sınav zamanı da çalışılabilir.
Özellikle de tüm dikkat konuya verilerek okunulan paragrafı dikkatlice incelenmelidir. Tarihteki olayların nedenleri ve sonuçları ayrıntılı olarak irdelenmelidir. Olaylar hikâyeleştirilerek dikkatli bir şekilde çalışılabilir.
-
Tarih Çalışırken Olmazsa Olmazlar
Tarih dersine çalışırken her konu dikkatli bir şekilde okunmalı ve olayların mantığı incelenmelidir. Konu anlatımları sırasında önemli yerler de not alınmalıdır. Bu sayede tarih konuları daha iyi bir şekilde anlaşılır.
Herkes kendine göre bir öğrenme yöntemi de geliştirilmelidir. Bu yöntemler ile tarihin kolay öğrenilmesi sağlanmalıdır. Bu yöntemler ise küçük notlar alınarak, bolca konu çalışarak, az konu çalışıp TYT tarih soru bankalarından bolca soru çözerek, hikâyeleştirerek gibi sıralanabilir. Hangisi size uygunsa deneyip görerek o şekilde çalışma sağlanmalıdır.
Ayrıca kimileri tarih dersini ezberleyerek kimileri ise yorumlama yeteneklerini kullanarak çok daha iyi öğrenebilirler. Her gün tekrar edilen konular hakkında testler de çözülmelidir. Konular hakkında sorular çözülerek tarih dersi daha iyi bir şekilde öğrenilir.
Tarihi konularda geçen olaylar ve durumlar ile ilgili kısaltmalar ve şifrelemeler yapılarak konular daha kolay bir şekilde akılda kalabilir. Tarih dersindeki sorular uzun paragraflardan oluştuğu için doğru bir şekilde okunması gerekir. Soruların iyice anlaşılması için de bol bol kitap okumak çok yararlı olacaktır.
-
TYT Tarih için Uzmanından Tavsiye !
Tarih dersine çalışmanın pek çok farklı yöntemi bulunmaktadır. Kronolojik sıraya göre öğrenilen ve çalışılan bu konular detaylı bir şekilde tekrar yapılmalıdır. Her gün en az bir saat düzenli tekrar yapıldıktan sonra konu ile ilgili soru çözümleri yapılmalıdır. Soru çözümleri konunun anlaşılmasını pekiştirir. Ayrıca tarih dersi çalışılırken neden, niçin, nasıl gibi soruların sorulması gerekir. Bu şekilde dersin daha iyi anlaşılması da sağlanacaktır. Tarihi olaylar hakkında sorular üretmek ve konuların pekiştirilmesi gerekmektedir.
Tarih dersinin anlaşılması için akranlarınızla ve ya çevrenizdeki bireylerle tartışmalara katılmak veya birilerine o bildiklerinizi anlatmak gerekir. Bu tartışmalar konunun öğrenilmesini daha da pekiştirecektir.
-
Alan Denemesi Çözün
TYT tarih konularını öğrendikten sonra tarih soru bankalarından sorularını çözerek pekiştirmeniz gerekir. Ek çalışma olarak ise TYT tarih alan denemeleri çözmek o derste uzmanlaşmanızı sağlayacaktır. Lakin sakın unutmayın. Yanlış çözdüğünüz sorulara muhakkak dönün ve doğrusunu öğrenin.
YKS sürecinde size arkadaşlık edebilmek amacıyla uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden faydalanarak ücretsiz şekilde hizmetinize sunduğumuz bu sitede anasayfada yer alan TYT ve AYT bölümündeki derslere (Matematik, Türkçe, Tarih, Fizik, Coğrafya…) nasıl çalışacağınızı 2-3 dakikalık okuma süresinde okuyup nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Soru, görüş ve önerilerinizi yorum ve iletişimden iletebilirsiniz.
BAŞARILAR…
4 yorumlar
Şu an 10. Sınıfı bitirdim 11 e geçeceğim yazın tyt için hazırlık yapmak istiyorum dil bölümü seçtim tarih tamamen ezber bir ders olduğu için 2 seneye unutacagimi biliyorum şimdi çalışmalı miyim yoksa ertelemeliyim karar veremiyorum deneyimli biri varsa cevap verirse çok mutlu olurum
Tarihe şimdiden başlamalısınız.Lakin videolarla Tarihe ısınarak yapmalısınız.Çünkü ilerleyen zamanlarda hem unutacak,hem de bıkma aşamasına gelebilirsiniz.Yavaş yavaş süreci ilerletin.Şimdiden başarılar dileriz.
Tyt sos 1 sınavına hazırlanırken kpss test kitaplarından faydalanabilir miyiz tamamlar mı işimizi görür mü?
Benzer ve aynı konular için tabii ki işinizi görür. Ancak Yks sınavına hazırlanırken farklı sınav türlerindeki(Kpss vs…) aynı konular için bile hazırlanan soru tarzları farklılık arz etmektedir. Aynı konu için bile olsa bir yks öğrencisine hazırlanan soruda istenen bakışı farklılık arz eder. Bu sebepten tamamen başka sınav türü kitaplara yönelmeyin.