Türkçe, ülkemizdeki milyonlarca kişinin girdiği KPSS, ALES, TYT, AYT vb. gibi sınavlarda karşımıza soru olarak gelmektedir. Türkçe soruları da bu sınavlarda çok önemli bir yer tutmaktadır.
Sınava dair sorularınızı sormak ve son durumları anlık takip edebilmek için bizi, burayı tıklayarak ➞ İnstagram’dan takip edebilirsiniz.
Değerli arkadaşlar bu yazımızla TYT Türkçe dersine nasıl çalışılması gerektiğini okuyup öğrendikten sonra TYT Türkçe dersine çalışmaya başlamanız size plan-program açısından zaman kazandıracaktır. Sol tarafta yer alan kenar çubuğundan ise diğer derslere nasıl çalışmanız gerektiğini okuyup sonra çalışmaya başlamanız size fayda sağlayacaktır. Bu siteye mobilden girmiş olan siz değerli okuyucularımız için kenar çubuğu sayfaların en altında yer almaktadır.
Bu yazıdaki önermeler, uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden özütlenerek hazırlanmış ve YKS ‘de ilk 5000 ‘e girip TIP fakültesi kazanan öğrencilerden teyit edilmiştir.
GÜNCEL TYT TÜRKÇE KONU-SORU DAĞILIMI
TYT TÜRKÇE DERSİNE ÇALIŞIRKEN YAPILMASI GEREKENLER
- Plan Hazırlayın
- Çıkmış Soruları Çözün
- Paragraf için Özel Çalışma Yapın
- Dil Bilgisi için Özel çalışması Yapın
- Alan Denemeleri Çözün
- Belli Aralıklarla Tekrar Edin
-
Plan Hazırlayın
TYT Türkçe birkaç gün içinde bitebilecek bir ders değildir bunun için düzenli güzel bir programa ihtiyacınız var. İyi program hazırlaya bilmek için öncelikle TYT Türkçedeki konuları bilmemiz gerekir. TYT Türkçe konuları şu şekildedir:
- Sözcük Anlamı
- Söz Yorumu
- Deyim ve Atasözü
- Cümle Anlamı
- Cümle Yorumu
- Paragrafta Anlatım Teknikleri
- Paragrafta Konu-Ana Düşünce
- Paragrafta Yapı
- Paragrafta Yardımcı Düşünce
- Ses Bilgisi
- Noktalama İşaretleri
- Sözcüğün Yapısı
- Sözcük Türleri
- Fiiller
- Sözcük Grupları
- Cümlenin Ögeleri
- Cümle Türleri
- Anlatım Bozukluğu
Bu paragrafta verilen önermeler tüm dersler için geçerlidir.
Bu konuları bu sıra ile çalışmanız sizin için daha iyi olacaktır. Çünkü Türkçe yığılımlı bir şekilde ilerler ve önceki konuyu öğrenmeden diğer konularda çok zorlanırsınız. Bir konuyu tam olarak öğrenmeden sıradaki konuya geçmemelisiniz.
Unutmayın ki Türkçe birkaç günde öğrenilemez. Sabırlı bir şekilde birkaç ay boyunca düzenli çalışılarak öğrenilir. Türkçede genel olarak öğrencilerin zorlanma sebepleri Türkçenin zor olması değil öğrencilerin netlerini hızlı bir şekilde arttırmak istemeleridir.
Ancak Türkçe sabırlı bir şekilde ilerlenerek başarı kazanılan bir derstir. Gerekli sabır gösterilerek azimle çalışılmaya devam edilirse Türkçeden iyi bir net yapmak sizin için çok kolay olacaktır.
-
TYT Türkçe için Genel Çalışma
TYT Türkçe hangi bölümü veya hangi üniversiteyi hedeflerseniz hedefleyin atlamamanız gereken bir derstir. Özellikle sözel bir ders olduğu için sayısal bölümde sınava hazırlanan adayları zorlayabilmektedir.
Soru dağılımından anlayacağımız gibi en önemli kısmı paragraf kısmının oluşturmakta olduğunu görüyoruz. Bu yüzden bol bol paragraf sorusu çözmeli ve hangi tarz paragraf sorularında hata yaptığınızın analizini yapıp o alana yoğunlaşmalısınız. Paragraf sorularında daha da pratik kazanabilmek adına satılan TYT paragraf soru bankası kitapları alınabilir.
Dil Bilgisi konularında ise ezber yapmak yerine hikayeleştirme ve kodlama yöntemini kullanabilirsiniz. Bunun yanında TYT Türkçe çıkmış soruları atlamadan bu kısımda bulunan soruları çözmeli ve güzel bir şekilde analiz etmelisiniz. Aynı şekilde dil bilgisi sorularında daha da pratik kazanabilmek adına satılan TYT dil bilgisi soru bankası kitapları alınabilir.
TYT Türkçenin toplamda 40 sorudan oluştuğu bilinmektedir. Soru dağılımına bakıldığında bu 40 sorudan aşağı yukarı 8 tanesi dil bilgisinden gelirken TYT Türkçenin büyük bir kısmı paragraf sorularından oluşmaktadır. Dil bilgisi, paragraf sorularına göre işin daha teknik kısmıdır. Yani çalışması, anlaması ve çözmesi paragraf sorularına kıyasla birçok öğrenci tarafından daha kolay olarak görülmektedir.
TYT dil bilgisi çalışırken konu anlatımlı bir kitaptan çalışmak, internet üzerinden TYT Türkçe konu anlatım videoları izlemek ya da dersi iyi bir şekilde dinlemek; konuyu anlamak ve pratikte uygulayabilmek açısından önemlidir. Öğrenci konuyu iyice öğrenmelidir. Konu hakkında yeterince bilgiye sahip olduğunu düşünen öğrenci bu aşamadan sonra bol bol TYT dil bilgisi soruları çözülerek gelebilecek sorular hakkında bilgiye ve pratiğe sahip olunmalıdır. Kısaca dil bilgisi önce konu çalışılarak sonra da bol bol soru çözülerek çalışılmalıdır.
Soru çözümleri yaparken ÖSYM çıkmış soruları muhakkak çözülmeli ve soru mantalitesi anlaşılmalıdır. Buradan çıkmış sorulara ulaşıp TYT Türkçe sorularına bakabilirsiniz.
-
TYT Türkçe Paragraf Nasıl Çözülür?
TYT Türkçenin asıl zor ve eleyici kısmı olan paragraf soruları öğrencileri fazlasıyla zorlamaktadır. Burada öğrencinin kitap okuma alışkanlığının olması, okuduğunu anlama konusunda onu bir adım ileri taşır. Ancak kitap okuma alışkanlığı olmayan öğrenciler her gün en az 30-40 paragraf sorusu çözerek bu konudaki eksiklerini giderebilirler. Bu 30-40 soru tek oturumda çözülürse alınan verim daha yüksek olur.
Bununla birlikte öğrenci özellikle TYT paragraf sorularını çözerken soruyu okumaya paragraftan değil de sorudan başlamalıdır. Çünkü soruyu çözerken sorunun ne istediğini bilerek paragrafı okumak cevabı bulmada kolaylaştırıcı etki sağlar.
Önce soru okunduktan sonra şıklara da bir göz atılmalı en son paragraf okunmalıdır. Burada amaç bilinçsizce bir metni okumadan önce öğrencinin kendisinden beklenen şeyi bilmesini sağlamaktır. Paragraf nasıl çözülür sorusu için öğrencilere verilecek en önemli cevap; öğrencinin kendisinden bekleneni bilerek bunu bulmaya yönelik bir okuma yapmak, hem paragrafı tekrar tekrar okumanın önüne geçer hem de öğrencinin kafasının karışmasını minimum düzeyde tutar denebilir.
Önce soru okuma taktiği aslında tüm derslerde uygulanabilir ancak özellikle Türkçe ve paragraf sorularında bunu kullanmak öğrenciye çok büyük bir artı olan vakit kazandırma avantajını sunacaktır. Öğrenci bu adımları yaparak artık yarım sayfalık paragraf sorularını bile bir okuyuşta çözebilecek konuma gelecektir.
Çünkü önce soruyu okuduğu için kendisinden istenen doğrultusunda paragrafı okuyacak ve cevabı bulacaktır.
-
Dil Bilgisini Kafanda Büyütme
YKS ve KPSS ’nin çoğunluğunu anlam konuları ile ilgili sorular oluşturuyor olsa da dil bilgisinin getireceği puan küçümsenemez. Her iki sınavda da son yıllarda dil bilgisi soruları artmış ve dil bilgisi oldukça önem kazanmıştır. Yüksek hedefleri olanların mutlaka Türkçe puanının tamamını almaya çalışması önemlidir. İşte bu noktada bizlere en çok sorulan sorulardan birisi : “Dil Bilgisini Nasıl Çalışmalıyız?” sorusudur.
Genellikle sayısal öğrencilerin daha çok zorlandığı dil bilgisi konuları aslında Türkçenin kolay ve zevkli kısmını oluşturur. Paragraf ve anlam soruları yorum gerektirir ve sizi zorlar. Ama dil bilgisi soruları öyle değildir. Cevap bellidir ,nettir. Eğer konuyu gerçekten iyi biliyorsanız soruyu çok kısa sürede çözüp diğer soruya geçersiniz ve eğer dil bilgisinde iyiyseniz bu sorulara garanti gözüyle bakarsınız. Ancak bunun için konuları iyi çalışmak ve hiçbir konuyu atlamamak gerekir.
Dil bilgisi konuları zincir gibi birbirine bağlıdır. Bir konuyu atlarsanız diğerini tam öğrenemezsiniz. Hiç konu atlamadan ve asla ezber yoluna gitmeden çalışmalısınız. Konuların mantığını anlamaya çalışırsanız her soruyu çözebilir hale gelirsiniz. Lakin ezber yaparsanız bir soru tipini çözerken diğerinde zorlanırsınız.
Ezber gerektiren yazım kuralları, ses bilgisinin bazı konuları vb. konularda ise çok soru çözerek gördüğünüz anda doğru çözecek hale gelmelisiniz.
-
İki Aşamalı Çalış
Peki dil bilgisini nasıl çalışmalıyız, sorusuna gelelim. Dil bilgisine çalışmayı iki aşamalı olarak düşünün: Konuyu öğrenmek birinci aşamaysa soru tiplerini öğrenmek ikinci aşamadır. Öncelikle daha önce hiç bilmiyormuş gibi en baştan çalışmaya başlayın. Konu konu çalışıp her konu bitiminde o konuyla ilgili en az iki farklı kaynaktan soru çözün. Konuyu çok iyi anlamanıza rağmen ilk başta soru çözümlerinde yanlışlarınız çıkabilir. Bu çok normal çünkü dil bilgisinde ne sorulduğunu öğrenmek de bir aşamadır.
Her testi bitirdikten sonra mutlaka yanlışlarınızı kontrol edip nerede hata yaptığınızı ve doğrusunu öğrenin. Bu çok önemlidir; yanlışlarınızı kontrol etmezseniz sürekli aynı tip sorularda yanlış yapmaya devam edersiniz, kontrol ederseniz artık o soru tipinde bir daha hata yapmazsınız. Yeterli soru çözümü yaptıktan sonra soruyu görür görmez ne sorduğunu anlayabilir hale gelirsiniz. O zaman diğer konuya geçebilirsiniz. Bütün konuları bu şekilde bitirirseniz hiç eksiğiniz kalmaz.
YKS sürecinde size arkadaşlık edebilmek amacıyla uzmanların ve öğrencilerin tecrübelerinden faydalanarak ücretsiz şekilde hizmetinize sunduğumuz bu sitede anasayfada yer alan TYT ve AYT bölümündeki derslere (Matematik, Türkçe, Tarih, Fizik, Coğrafya…) nasıl çalışacağınızı 2-3 dakikalık okuma süresinde okuyup nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Soru, görüş ve önerilerinizi yorum ve iletişimden iletebilirsiniz.
BAŞARILAR…