NASIL BAŞARDIM?
Merhaba arkadaşlar, sizler için hazırladığım bu yazıda YDS’ye çalışırken yaptığım programı ve bu program sonucunda nasıl 85 aldığımı anlatacağım.
Sınava iki kere girdim. İlk girişimde 57.5 ikinci girişimde 85 aldım.
YDS’ye ikinci girişimde önceden bir altyapım olduğu için üstüne fazla düşmeyecektim. Sonra gördüm ki YDS hem taktik olarak hem de sınav yönetimi açısından sistemli çalışılması gereken bir sınav, bu yüzden program yapmaya karar verdim.
Öncelikle kelime dağarcığımı geliştirmeye çalıştım. Kelimeleri bilirseniz kelime sorularını zaten çözüyorsunuz. Paragraf soruları için ise okuyunca anlıyorsunuz ve cevap şıklarını çözümleyebiliyor doğru şıkkı görebiliyorsunuz. Yani kelime bilgisi sayesinde paragraf soruları da kolay hale geliyor.
‘’Bu gayet anlaşılır, kelime bilirsen tabii ki bu söylediklerin olur.’’ dediğinizi duyar gibiyim. Ben de bunu demek istiyorum. YDS veya yabancı dil sınavlarına çalışan herkesin ‘’Kelime demek her şey demek’’ diye söylemesi işte bu yüzden.
Kelime ezberine gelince kimisi kutuya kelime atıp çekip tekrar yaparak ezberler, kimisi arkadaşıyla soru-cevap olarak ezberler kimisi başka bir yöntem dener. Ben kelimeleri nesneler ile çağrıştırarak ezber yapıyordum. Sizde en kolay ezberleme yönteminizi zaman içinde öğrenip ona göre bir yol belirleyin ve hemen ezbere başlayın.
Grammar (Dil Bilgisi) konusuna gelince Youtube’ta birçok hoca var. Benim grammar’im az çok olduğu için 4-5 video dinleyip grammar kısmını halettim.
Sonraki adım olarak 10 tane YDS denemesi çözdüm. Bu denemelerle hem sınav yönetimi sağlayıp hem de paragraf aşinalığı oluşturduğumu düşünüyorum.
Son vuruş denebilecek adımım ise ÖSYM çıkmış sorular oldu. Kesinlikle çözülmesi gereken YDS çıkmış sorular ÖSYM’ nin mantalitesini anlamak adına birebirdir. Bu sorulara çözmeden o da olmaz ise en azından bir kere bile bakmadan sınava girmemenizi tavsiye ederim.
Bu sayfada yer alan YDS nasıl çalışılır yazısını okuyup nasıl çalışacağınız hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Daha önce süremin yetmediği bu sınavda bu yöntemler ve uyguladığım bu programla bir saat artırdım. Yapamadıklarıma ve aklımda soru işareti oluşturan sorulara dönme fırsatı bularak 85 aldım. Bu son hamle önemliydi. İlk başta okuduğumuzda tuzak şıkka düşüyoruz, zaman artırıp tekrar dönmek bana artı kazandırdı.
Yeni başlayacaklara tavsiyeler:
Benim önceden biliyordum, altyapım vardı dediğim kısım ufak bir kısımdı. Bence herkes bu puanı hatta bundan daha iyi puanları alabilir.
1-Kelime ezberine dikkat edin.
2-Örnek paragraflar çözüp sınavdaki paragraflara aşinalık oluşturun. Bu sayede kelime dağarcığınızı da geliştirmiş olursunuz.
3-Sınava yaklaştığınız zaman denemeler çözüp YDS alıştırması yapın. Çok faydası olacak emin olun. Bu sınav yönetimi açısından size ek puan kazandıracaktır.
4- İlk girişte istediğiniz puanı alamasanız da üzülmeyin. Bir sonrakinde muhakkak başaracaksınız.
BAŞARILAR…