NASIL BAŞARDIM ?
Herkese Merhaba,
Ben Ali Seçti. 1997 yılında Adıyaman’da dünyaya geldim. İlköğretim eğitimimi Ceyhan’da tamamladım. SBS sınavlarından
ortalama 486 puan alarak Adana Anadolu Lisesi’ni kazandım. Kaliteli bir lise eğitiminin ardından 2015 yılında girdiğim YKS sınavında aldığım başarı puanıyla eşit ağırlık bölümünde Türkiye 34.sü olup Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandım ve buradan da 2020 yılında mezun oldum.
Sizlere bu eğitim sürecimde nasıl çalıştım, neler yaptım onları aktarmaya çalışacağım. Sizler de umuyorum ki bu çalışma yöntemlerini uyguladığınızda hedeflediğiniz başarı puanını alabilecek ve istediğiniz üniversite bölümüne girebileceksiniz.
Benim uyguladığım toplam 3 yöntem vardır.
-
Düzenli Çalışma
Nedir bu düzenli çalışma? Sınav konusunda herkesin söylediği klasik cevaptır “Düzenli Çalışma” .
Ancak gerçekten temel olan yöntemdir. Günlük 2 saat de olsa her gün çalışmak gerekir. Araya zaman koyulduğu zaman beyni tekrar çalıştığın konulara odaklamak çok zor olur. Bundan dolayı en temel olan çalışma sistemi az ama sürekli çalışmak olmalıdır. Dikkat ederseniz az ama sürekli diyorum. Zira fazla ve sürekli dersem en fazla bir ay bu yapılır sonrasında ise 2 ay 3 ay maalesef dersin başına oturmak çok daha zorlaşacaktır.
Lise 3. Sınıfta başlamıştım düzenli çalışmaya ve hafta içi, hafta sonu fark etmeksizin her gün çalışıyordum. 3. Sınıfı 4. Sınıfa bağlayan yaz tatilinde dahi çalışmalarımı devam ettirdim. Tatilde günde bir, iki saat çalışıyordum ama yetiyordu çünkü maratondan kopmamamı sağlıyordu.
Şunu belirtmeliyim benim 3.sınıfta başlamam sizin için işin geç olduğu endişesi oluşturmasın. Zira sadece yapmanız gereken bir seneniz de varsa benim günde iki saat çalıştığımı siz 3 – 3,5 saate çıkararak düzenli bir şekilde Türkiye’de ilk 100’e girebilme imkanını kazanacaksınız.
Ayrıca YKS çıkmış soruları inceleyip ÖSYM mantalitesini anlamanız gerekir. Bu sitede yer alan YKS sürecine (TYT,AYT) nasıl çalışıldığını anlatan yazıları inceledim. TYT ve AYT için hazırlanan yazılar ve bunların dersleri için hazırlanan örneğin TYT Matematik ve AYT Matematik yazılarınızı okumanızın sizlere fayda sağlayacağı kanaatindeyim.
-
Bildiğiniz Konu Üzerinde Fazla Vakit Kaybetmeyin
Sınava hazırlananlarda gördüğüm en büyük yanlış en iyi bildikleri konularda çok fazla soru çözmeleri. Bu size vakit kaybettirir. Zira kişi bilmediği yeni konuları öğrenmekten pek zevk almaya bilir. Çünkü çözdüğü sorularda çok fazla yanlışı çıkınca insan kendine güvenini kaybediyor.
Dolayısıyla kendi rahat ortamında kalmak ve sürekli yapabildiği hep doğru çözdüğü konuları çözerek kendisinin iyi olduğu kanısıyla kendisini kandırır. Bundan vazgeçmediğiniz sürece hedeflediğiniz noktaya gelemezsiniz. Çünkü sistemimiz (yanlış da olsa) bizi sevmediğimiz şeyleri öğrenmek ve sorular çözmek zorunda bırakıyor.
Bu sistemde başarılı olmak istiyorsak rahat ortamımızdan kurtulmalı ve yapamadığımız konuları soruları tespit edip onların üzerine gitmeliyiz. Örneğin 4 deneme sınavı yaptınız ve 4’ünde de üslü sayılar konusunda soru kaçırmadınız. Ancak 4 deneme sınavında da Kareköklü sayıları yanlış yapıyorsunuz. Bu 4 sınavın analizini yapmadan hala soru kitaplarında üslü sayılar konusuyla ilgili 100’lerce soru çözüyorsunuz. Bu tamamen vakit kaybıdır. Önünüzde yaranın, hastalığın ne olduğu belli “Kareköklü Sayılar” siz ise bu hastalığı düzeltmektense hala üslü sayılar konusunu çözüyorsunuz. Neden bunu yapıyorsunuz? Bunu bırakmalısınız. Şunu söylemeliyim ama üslü sayılar konusunda hiç soru çözmeyin demek değildir. Kareköklü Sayılar konusunun üzerine daha fazla yoğunlaşmanız gerektiği anlamına gelmektedir.
-
Stres Yapmayın
Stres yapıldığı zaman size her şeyi unutturabilir ve bildiğiniz soruları dahi yapamayacak hale gelirsiniz. Bundan dolayı sürekli zihninizi rahatlatmalı ve kendinize ruhunuzu dinlendirecek şeyler bulmalısınız. Zira sınava kadar yüzlerce saat çalışmış binlerce soru çözmüş ancak sınav esnasında stres yapmanız tüm çalışmalarınız hebâ olabilir. Bunu engellemek amacıyla kendinizi ayda bir kez gerçek sınav gibi deneme sınavlarına tabi tutun. Aklınızı derslerden uzaklaştıracak bazı hobi veya uğraşlar edinin. Haftada bir pikniğe gitmek, film izlemek, yapboz yapmak gibi sizin fazla vaktinizi almayacak ama zihninizi rahatlatacak işler bulabilirsiniz.
Son olarak çalışmadan başarı basamakları size gelmeyecektir. Başarı basamakları yerinde her zaman sabittir kim çalışıp iradesini ortaya koyarsa o basamakları tek tek çıkacaktır. Her şey sizin elinizde olan bir güçtür. İnsan neyi arzuluyor ve onun için ne kadar çalışıyorsa karşılığında alacağı da her zaman arzuladığı şey olacaktır.
BAŞARILAR…